Vložil Justitianus, 9. Září 2021 - 6:28

Ano. Funkce v případě č. 2 zanikne uplynutím času (dva měsíce po doručení oznámení právnické osobě). Tak to stanoví zákon. Je problém že o tom nikdo nemusí vědět, dokud se tato skutečnost neobjeví v rejstříku.

Neptejte se mne proč to autor občanského zákoníku vyřešil právě takto. Jisto je, že právnická osoba má POVINNOST uvést obsah rejstříku do souladu se skutečným stavem, a to bez zbytečného odkladu. Bývalý statutár po dvou měsících nemusí už udělat nic, ale má PRÁVO na to, aby jej rejstříkový soud z rejstříku vymazal. K tomu doloží soudu, že jeho písemné oznámení o odstoupení bylo doručeno právnické osobě a že od doručení uplynula doba dvou měsíců.

Po celou přechodnou dobu dvou měsíců ovšem statutární orgán odpovídá za to, že učiní včas nezbytné kroky pro další fungování právnické osoby. Měl by tedy v průběhu těch dvou měsíců zajistit volbu nového předsedy. Nebo může předseda za sebe kooptovat náhradníka, který bude vykonávat funkci dočasně až do nejbližšího zasedání shromáždění (§ 246 zákona č. 89/2012 Sb.); to platí pokud tato možnost není vyloučena stanovami.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.