Vložil Justitianus, 21. Srpen 2021 - 19:35

Mlado, ptáte se: „Je takové ustanovení ve stanovách možné? „Nedohodnou-li se vlastníci“ znamená souhlas všech vlastníků?“

Ve stanovách nemá toto co dělat. Stanovy mohou upravovat pouze přispívání na vlastní správu právnické osoby SVJ. Poměr přispívání na správu domu a pozemku je určen v prohlášení. Z toho musí SVJ vycházet.

Mezi vlastníky jednotek ovšem existují dva možné režimy přispívání na správu domu.

Režim č. 1
Podle obsahu prohlášení. Pokud vlastníci jednotek v budoucnu prohlášení změní, právnická osoba SVJ se o tom dozví jako poslední: dostane nové prohlášení a bude mít ze zákona povinnost vložit je do sbírky listin rejstříkového soudu. Podle nového prohlášení pak bude rozepisovat platby na správu domu na jednotlivé vlastníky jednotek.

Režim č. 2
Přispívání jinak nežli podle spoluvlastnických podílů na základě písemné dohody konkrétních osob. Jde o výjimku z pravidla č. 1. Takovou možnost výslovně připouští zákon o daních z příjmů:

Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů

§ 4a Osvobození bezúplatných příjmů

Od daně z příjmů fyzických osob se osvobozuje bezúplatný příjem (…)
p) vlastníka jednotky v podobě úhrady nákladů na správu domu a pozemku
1. vlastníkem jiné jednotky v tomtéž domě, nebo
2. osobou, která se stane vlastníkem vznikající jednotky v tomtéž domě.

Tento speciální případ se často objevuje ve smlouvě o výstavbě – stavebník bytů v podkroví se například zaváže, že nechá vlastním nákladem opravit společnou střechu. Setkal jsem se i s případem, kdy vlastníci jednotek se rozhodli vybudovat v domě výtah a platbu na toto zlepšení společných částí „odpustili“ vlastníkům přízemních bytů (protože bylo všem jasné, že uživatelům bytů v přízemí bude výtah celkem k ničemu).

Případ č. 2 vyžaduje písemnou dohodu dotčených vlastníků jednotek (nemusí se tedy jednat o dohodu všech). Tak to požadují finanční úřady, jinak by mohlo jít o bezdůvodné obohacení a o zdanitelný příjem. Tato soukromoprávní dohoda nezavazuje právnickou osobu SVJ, není-li obsažena v prohlášení/smlou­vě o výstavbě. Totéž platí pro vlastníky jednotek, kteří nebyli účastníky takové dohody: Není-li to uvedeno v v prohlášení/smlou­vě o výstavbě, dohoda se jich nijak netýká.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.