Vložil Justitianus, 16. Červenec 2021 - 6:45

Tomáši Neugebaurere, opět se ukazuje že jste právní analfabet a nevyznáte se v právních předpisech.

Citoval jste sice z § 6 odst. 1 vyhlášky č. 85/1978 Sb., ale zcela Vám ušlo, že vyhláška byla vydána k provedení § 5 zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Celé ustanovení § 5 bylo ovšem zrušeno a ze zákona vypuštěno.

Chybí tedy to nejdůležitější: zákonné zmocnění, na základě kterého byl vydán § 6 prováděcí vyhlášky.

Podle čl. 4 odst. 1 ústavního zákona č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod, platí, že povinnosti mohou být ukládány toliko na základě zákona a v jeho mezích. Jak vícekrát judikoval Ústavní soud: ztratí-li vyhláška oporu v zákonném zmocnění podle kterého byla vydána, zůstává až do svého zrušení i nadále součástí právního řádu. Je však nadále nevymahatelná a není závazná pro nikoho. Po zrušení zmocňovacího ustanovení zákona je třeba číst a vykládat obsah vyhlášky podle toho.

Po zrušení § 5 zákona č. 174/1968 Sb. už neexistuje Vámi tvrzená povinnost dodavatelské organizace provést výchozí revizi dodaného zařízení. Proto platí, co jsem už napsal: že objednavatel si může zajistit výchozí revizi u kohokoliv kdo je oprávněn provádět revize.

Na doplnění naší diskuse uvádím, že povinnost provést výchozí revizi byla z vyhlášky přesunuta přímo do ustanovení § 6c zákona č. 174/1968 Sb.. Ten Vy ovšem neznáte, jak je vidět. Příslušná část zákona zní:

174/1968 Sb. § 6c
(1) Organizace a podnikající fyzické osoby a) zajistí při uvádění do provozu a při provozování vyhrazených technických zařízení bezpečnostní opatření a provedení prohlídek, revizí a zkoušek ve stanovených případech (…).

Shrnuto: Z právních předpisů byla (zrušením § 5 zákona) vypuštěna povinnost dodavatele zařízení provést výchozí revizi. Zákon takovou povinnost nezmiňuje ani ve svém § 6c. Zákonodárce neurčuje kdo má provést revizi. Tu si přece objednává vlastník zařízení, a sám rozhodne komu důvěřuje a u koho si revizi objedná. Dále: Povinnost zajistit výchozí revizi vzniká teprve při uvádění do provozu, nikoliv při dodání díla objednavateli.

Zmýlil jste se, Tomáši Neugebauere. Jako obvykle, že? Kdopak Vás školil? U zákona o požární ochraně jste byl obdobně popleten a vymlouval jste se na školitele.

Justitianus


Také srdečně zdravím místní blbečky, kteří můj věcně správný příspěvek vyminusovali – aniž by tušili jaká je platná a účinná právní úprava.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.