Vložil Justitianus, 15. Červenec 2021 - 9:49

Moniko, jestliže vodoměr je uveden v popisu každé jednotky a nikoliv ve výčtu společných částí, pak je ve vlastnictví vlastníka jednotky. Tomu nasvědčuje i způsob úhrady vodoměrů:

  • Kdyby vodoměry byly společné, podíleli by se vlastníci jednotek na nákladech výměny vodoměrů podle svých spoluvlastnických podílů.
  • Ale oni hradí pevnou částku ve stejne výši za každý vodoměr (za 4 roky to je 720 Kč). Z toho je dobře vidět, že vodoměry nejsou považovány za společné technické zařízení domu.

Ve vašem domě to máte zařízeno poněkud neobvykle: výměny vodoměrů nezajišťuje SVJ (protože dosud nevzniklo), nýbrž vlastníci jednotek mají sjednané soukromoprávní smlouvy se správcem (družstvo). Vodoměry vlastníků jednotek jim nemohou být vyměměny za „digitální“ bez výslovného souhlasu každého vlastníka jednotky.

Je ale možné i to, o čem jste se zmínila: že vodoměry jsou ve vlastnictví družstva, které je vlastníkům jednotek pouze pronajímá. V tom případě je pouze na rozhodnutí družstva jaké vodoměry si pořídí jako svůj majetek a zda budou „digitální“.


Na závěr připomínám, že neexistuje (ani v budoucnu nebude existovat) celostátně účinný právní předpis, který by ukládal mít vodoměry „digitální“. Očekává se přijetí právní úpravy, která možná zavede nebo nezavede povinnost montovat „dálkově odečitatelná“ zařízení. Při tom se neví co znamená pojem „dálkově odečitatelné zařízení“ podle článku 33 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2018/2002, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.