Vložil Justitianus, 14. Červenec 2021 - 11:55

Radko, nechtěl jsem zase upozorňovat na Vaše nesprávné tvrzení, dokud tazatel neupřesní kdo je vlastníkem pozemku. Ale když na tom trváte, vysvětlím Vám v čem jste chybovala. Tazatel položil dvě otázky:

  1. Je možné i přes nesouhlas jednoho vlastníka začít stavit?
  2. Schválí mi žádost stavební úřad bez podpisu 100% členů?

Vy jste mu odpověděla „ne. ne.“. První Vaše odpověď je možná nesprávná, druhá je určitě nesprávná.

Samozřejmě, že tazatel by mohl začít stavět i bez souhlasu „jednoho vlastníka“. Potřebuje souhlas vlastníka pozemku (uvedl že tím vlastníkem je SVJ). Už jsem napsal, že si raději počkám, až tazatel napíše pravdu o vlastnictví pozemku, a pak mu odpovím. Vy jste se rozhodla mu zamotat hlavu, i když nemáte hodnověrné informace o skutečném stavu.

Stavební úřad nikdy nevyžaduje k žádosti o stavební povolení ani souhlasy vlastníků jednotek, ani nějaké „podpisy členů“. Takže tazatel se určitě obejde bez „podpisů členů“. Úřad bude pouze vyžadovat aby stavebník doložil právo stavby na cizím pozemku. Toto právo mu udělí vlastník pozemku (SVJ?), nikoliv členové SVJ.

A pokud snad jde o pozemek který je uveden v prohlášení a je společný, pak ani v tomto případě se nesbírají nějaké „podpisy členů“. Jde opět o právo stavby – a to je vlastnické rozhodování, které se vůbec netýká právnické osoby SVJ, ani jejích členů! Tazatel bude v tomto případě potřebovat souhlasy vlastníků a spoluvlastníků parcely, včetně souhlasu osob oprávněných z věcného práva (např. zástavní právo banky).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.