Vložil Tomáš Neugebauer. (bez ověření), 29. Červen 2021 - 8:10

Uvést přesnou odpověď na váš dotaz není jednoduché, neboť se týká velmi široké oblasti. Navíc, blíže nespecifikujete, jaká všechna vyhrazená technická zařízení se v domě nacházejí. Proto má odpověď bude více obecná.

Na úvod je nutné uvést, že povinnost zajišťovat provádění revizí se vztahuje na právnické a fyzické podnikající osoby. Revize se týkají vyhrazených technických zařízení (elektrická, plynová, tlaková a zdvihací) a též elektrických spotřebičů, včetně elektrického nářadí. Pro provádění revizí elektrických spotřebičů platí trochu jiná pravidla. Provádění revizí se též týká spalinových cest.

Revize se člení na výchozí a periodické (výchozích může být několik, např. v důsledku rozšiřování elektroinstalace v domě). Důležité je, že platnost revizní zprávy je k datu jejího vyhotovení, tzn., že údaje uvedené ve zprávě dva roky staré již nemusí být pravdivé (revize negarantuje bezpečný technický stav zařízení po dobu do další revize, ale k uvedenému datu; za to je revizní technik odpovědný).

SVJ je právnická osoba. Je tedy povinna zajišťovat stanovené revize v prostorech, které „obhospodařuje“ (elektroinstalace na schodištích, výtah apod.). U jednotlivých bytů, které přecházejí do vlastnictví fyzických osob, platí, že dále nemusí zajišťovat provádění periodických revizí technických zařízení (výchozí měla být provedena před uvedením zařízení do provozu), která jsou v jejich majetku. Záleží na vzájemné dohodě s prodávajícím, zda jim předá kopii příslušné revizní zprávy (informace o tom, v jakém stavu technické zařízení bylo a zda případně byly odstraněny zjištěné závady; může být součástí dokumentace předané SVJ).

U SVJ je to trochu jiné. To by si v každém případě mělo od původního majitele vyžádat předání alespoň zpráv o výchozích revizích, neboť ty musí být uchovány po celou dobu provozu zařízení. Vhodné je vyžádat si i zprávy o posledních provedených periodických revizích u jednotlivých technických zařízení (případně může po svém založení zadat provedení periodických revizí jednotlivých zařízení a dále je provádět je stanovených lhůtách).

Poznámka pod čarou: Každým dnem má ve Sbírce zákonů vyjít nový zákon (č. 250/2021 Sb.), který má od 1. 7. 2022 novým způsobem upravit bezpečnost technických zařízení. Na něj má navázat šest prováděcích nařízení vlády, která nahradí dosavadní předpisy, např. vyhlášku č. 50/1978 Sb. Nově tak budou upraveny i požadavky na provádění revizí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.