Vložil Justitianus, 1. Květen 2023 - 0:07

Změna občanského zákoníku účinná ode dne 1.7.2020 přinesla rozšíření ustanovení § 1186 zákona č. 89/2012 Sb., který upřesňuje vzájemné finanční vztahy mezi bývalým vlastníkem bytu a právnickou osobou SVJ. Nově se (konečně) zavedl přechod dluhů převodce na nabyvatele jednotky.

Někteří diskutující nechápou znění zákona ani po novele. Objevují se protiprávní a nesmyslná tvrzení různých „vykladačů“. Tak je tomu například ve zdejší diskusi http://www.portalsvj.cz/…-preplatku-1. Tam se objevily protiprávní názory o obsahu ustanovení § 1186. Proto je vhodné podívat se i do důvodové zprávy k zákonu č. 163/2020 Sb., abychom z toho mohli seznat vůli a úmysl zákonodárce.

Cituji z návrhu zákona č. 163/2020 Sb. včetně důvodové zprávy, sněmovní tisk 411, str. 26, dostupné na https://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?….

Důvodová zpráva k návrhu zákona č. ***
K bodu 18 až 20 (§ 1186 odst. 1 až 3)

Stávající platné znění přináší zásadní výkladové problémy vedoucí k právní nejistotě, zda dluhy na příspěvcích na správu domu a pozemku přecházejí s převodem jednotky a jaký vliv na tento přechod má potvrzení osoby odpovědné za správu domu. Osoba odpovědná za správu domu tak nemá jistotu, kdo je dlužníkem – zda převodce, nebo nabyvatel, což komplikuje vymáhání pohledávek. V případě nesprávně podané žaloby může dojít k promlčení pohledávek nebo ke vzniku povinnosti nahradit nesprávně žalované straně náklady řízení.

V první řadě se navrhuje stanovit, že osobě odpovědné za správu domu při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká nejen povinnost vypořádat příspěvky na správu domu, ale ani povinnost vypořádat zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu, která osoba odpovědná za správu domu a pozemku poskytuje. Způsob vypořádání záloh včetně příslušných lhůt je předmětem úpravy zákona č. 67/2013 Sb.

Dále se navrhuje jednoznačně stanovit, že na nabyvatele přecházejí dluhy na příspěvcích na správu domu a pozemku, dluhy na plněních spojených nebo souvisejících s užíváním bytu a dluhy na zálohách na tato plnění (nikoliv však již zaplacené a dosud nevyúčtované zálohy na plnění spojená s užíváním bytu) převodce vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku ze zákona.

(…)



Z důvodové zprávy i ze znění zákona tedy plynou tyto významné skutečnosti:

Ustanovení § 1186 odst. 1 NOZ se netýká vyúčtování služeb. V důvodové zprávě je jednoznačně vyjádřen úmysl aby se vyúčtování služeb i vypořádání přeplatků a nedoplatků provádělo i nadále podle speciálního zákona č. 67/2013 Sb., včetně příslušných lhůt tam uvedených.
K vypořádání přeplatků/nedo­platků dojde zcela standardně, v souladu s tímto zákonem, nejpozději do osmi měsíců po skončení zúčtovacího období (§ 7 odst. 1 a 3 zákona č. 67/2013 Sb.). Upozorňuji, že zákon č. 67/2013 nezná žádné „vypořádání záloh“! Nikdy se nevrací celá záloha (to by muselo jít o službu, která nebyla vůbec poskytována.)

Zaplacené (avšak dosud nevyúčtované) zálohy na služby nepřecházejí na nabyvatele bytu. V důvodové zprávě je taková možnost výslovně vyloučena.
Tato samozřejmá skutečnost je v důvodové zprávě zdůrazněna jen z pouhé opatrnosti, aby osoby které nemají rozum průměrného člověka nezačaly ze znění § 1186 dovozovat něco, co tato právní norma neobsahuje.

Na nabyvatele bytu přecházejí v okamžiku převodu pouze DLUHY převodce (§ 1186 odst. 2). Je to v § 1186 uvedeno výslovně!
Musí se samozřejmě jednat o dluhy existující (vymahatelné, žalovatelné, vyčíslené konkrétní částkou v Kč) v okamžiku převodu jednotky. Důvodová zpráva uvádí příkladmo že se bude jednat o splatné (avšak neuhrazené) příspěvky/zálohy na správu, dlužné nedoplatky z vyúčtování služeb, i splatné (avšak neuhrazené) zálohy na služby. Nepřechazí dluh na službách v aktuálním zúčtovacím období, protože v okamžiku převodu jednotky takový dluh neexistuje. Není známo zda vůbec z vyúčtování služeb nějaký dluh (nedoplatek) vznikne; a pokud snad ano, není známa jeho budoucí výše. SVJ není schopno při převodu vystavit k tomuto fiktivnímu „dluhu“ potvrzení vyžadované podle § 1186 odst. 3.

Na nabyvatele bytu nepřecházejí pohledávky převodce za právnickou osobou SVJ.
Jak už bylo uvedeno výše, nepřechází pohledávka příjemce služeb vzniklá průběžným hrazením krátkodobých záloh na služby v aktuálním zúčtovacím období. Tento závazek SVJ zanikne teprve vzájemným započtením pohledávek po skončení zúčtovacího období (vyúčtováním) podle § 7 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.. a finančním vypořádáním přeplatků a nedoplatků podle § 7 odst. 3 zákona č. 67/2013 Sb.. Nepřecházejí ani dosud nevyplacené přeplatky plynoucí vlastníkům jednotek z vyúčtování služeb za uplynulá zúčtovací období. Ty bude SVJ vracet také jedině původnímu příjemci služeb, bez ohledu na to, že jednotku mezitím převedl na jiného.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.