Vložil Justitianus, 26. Květen 2021 - 13:01

Dasa, udělali jste chybu když si ten pozemek nepořídilo SVJ, dokud ještě byl k prodeji. Píšete že jste se nedohodli – ale k pořízení nemovitosti zpravidla není nezbytná dohoda všech. Měli jste si tehdy přečíst stanovy. Teď tedy máte co bylo možno očekávat: problémy.


  • Dasa, napsala jste: „… mam za to, ze pokud neni 100% shoda na tom, ze penize z fondu pouzijeme na neco, co neni ve vlastnictvi SVJ (…)“

Mýlíte se naprosto.

☀ Přečtěte si prohlášení. Dům i pozemek není ve vlastnictví SVJ, a přesto SVJ vydává většinu peněz právě na správu cizího majetku (domu a pozemku).

☀ Přečtěte si také vaše stanovy. V SVJ se rozhoduje zpravidla většinou, počítanou podle podílů. Na shromáždění se nadpoloviční většina počítá z přítomných. Souhlas s pořízením majetku SVJ (sekačky) tedy mohou dát – podle okolností – třebas i jen vlastníci, kteří mají podíl těsně nad 25%. Jak jste přišla k číslu 100%? To máte takto napsané ve stanovách?


  • Napsala jste: „… prece nemuze pouzit penize z fondu na nakup sekacky, kdyz SVJ pozemek kolem domu nevlastime.“

Mýlíte se opět.

SVJ může vynaložit náklad (jednorázově i opakovaně) na údržbu cizího pozemku. Takže SVJ si může pořídit sekačku, i když žádný pozemek nevlastní. Zde se diskutovalo o odklízení sněhu z přístupové cesty k domu (cestu nevlastní ani vlastníci jednotek, ani SVJ). Obdobně viz úklid a údržba parkoviště, které slouží obyvatelům domu (pozemek ve vlastnictví obce). Je k tomu judikatura.

Pod ekonomicky oprávněné náklady účetní jednotky je možno podřadit i náklady spojené s užíváním zastavěného pozemku včetně (cizího) pozemku na něj navazujícího. To je výklad ministerstva financí. Neexistuje žádný zákonný zákaz, jak se nesprávně domníváte. Mýlí se i radka2222.


  • Napsala jste: „… pokud jsme se jasne na schuzi dohodli, nemuze prece predseda svevolne rozhodovat o nakupu (…)“

V tom máte pravdu. Shromáždění je nejvyšším orgánem SVJ. Řádně přijatému rozhodnutí shromáždění se musí podřídit i členové statutárního orgánu. Výjimkou by byl pouze případ, kdy je třeba neodkladně zakročit k odvrácení hrozící újmy (škody na majetku, na zdraví nebo na životě), viz § 2908.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.