Vložil Justitianus, 24. Květen 2021 - 12:48

Pane Krausi, připravujete daňový únik. Úředník Finančního úřadu v Plzni si jistě poznamenal Vaši adresu a už se těší na Vaše daňové přiznání za rok 2021.

Ta dvě lejstra – to je protiprávní pitomost. To napsal někdo, kdo se naprosto nevyzná v jednoduchém právu, ani v oblasti daní. 

Ministerstvo financí – stejně jako všechny finanční úřady v ČR – dobře vědí, že příjem z pronájmu společné části domu je příjmem vlastníků jednotek. To nemůžete změnit nějakým lejstrem!!! Nejde o příjem SVJ, takže jakási „dohoda“ se SVJ, nebo jakékoliv „rozhodnutí“ shromáždění v této věci je nulitní (neplatné od samého počátku).

Jako spoluvlastník nemůžete tvrdit, že Vám neplyne příjem s nakládáním se společnou částí domu. Jste povinen ten příjem řádně zdanit, a pak s tou částkou můžete naložit podle vlastní úvahy. Můžete například tu zdaněnou částku věnovat jako dar (ostatním vlastníkům jednotek, nebo Vaší přítelkyni, nebo to můžete dát na charitu). V tom Vám nikdo bránit nebude. Dokonce můžete s obdarovanými osobami podepsat nějaké to lejstro (darovací smlouvu) – ovšem to Vás samozřejmě nezachrání před zdaněním Vašeho příjmu.

Je naivní domnívat se, že Váš příjem darujete někomu jinému, a že se tímto krokem nějak vyhnete zdanění. To jste snad nemohl mínit vážně, že ne? 

Mimochodem, ten příjem by byl příjmem z podnikání jedině v případě, kdy Vaši jednotku máte zařazenu do obchodního majetku podnikatele. Nenapsal jste zda je tomu tak.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.