Vložil Petr (neregistrovaný) (bez ověření), 10. Květen 2021 - 13:47

Dobrý den.

Díky za reakci. ad 1) Myslím si to též, bohužel.

ad 2) Ano, je jasné, že škoda vznikla SVJ jakožto právnické osobě, ovšem ekonomicky došlo ke snížení hodnoty spoluvlastníka domu, protože ten bude muset platit větší příspěvky na správu domu a pozemku / mít nerekonstruovaný dům. Máte pravdu, že ona formulace „na hodnotě své účasti“ je v tomto problematická.

ad 3) Toto jsem myslel jako otázku, zda takový postup je možný. Je mi jasné, že škoda vznikla SVJ (právnické osobě) a SVJ se má domáhat její náhrady. Ale jak sám víte, v situaci, kdy ve výboru jsou ti, kdo škodu způsobili, těžko čekat, že jí dobrovolně uhradí nebo v rámci projevu vůle SVJ na sebe podají žalobu na náhradu škody.

Když to shrnu, v situaci, kdy škodu způsobily osoby v postavení statutárního orgánu, tyto osoby jsou stále v postavení statutárního orgánu a odmítají škodu nahradit / podat jménem SVJ proti sobě jakožto fyzickým osobám žalobu na náhradu škody, je správným postupem navrhnout sodu jmenovat opatrovníka a následně tento opatrovník jménem SVJ podá žalobu proti členům statutárního orgánu. Porozuměl jsem tomu správně?

Děkuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.