Vložil Justitianus, 4. Květen 2021 - 15:20

Co je „výpočet nájmu“? Míníte asi nájemné (peníze které platíte pronajímateli měsíčně). Nájemné se nevypočítává. Výše nájemného se dohodne mezi pronajímatelem a nájemcem v nájemní smlouvě.


Obytná místnost je (podle Českého statistického úřadu) místnost, která je přímo větratelná a osvětlená denním světlem, lze ji přímo nebo dostatečně nepřímo vytápět, a svým uspořádáním a vybavením je určena k celoročnímu bydlení. Kuchyň se do roku 2001 nepočítala mezi obytné místnosti, od roku 2001 ji statistici za obytnou místnost považují. Logiku v tom nehledejte.

Obytnou plochou bytu se (pro statistické účely) rozumí součet podlahových ploch obytných místností. Do obytné plochy bytu se zahrnuje i kuchyň, pokud má plochu 8 m2 a větší.

Existuje ovšem více různých definic, které si protiřečí. Úplně jinak se vypočítá plocha bytu v jednotce(2012): do ní se započítají všechny podlahy i plochy zastavěné stavebními konstrukcemi (včetně nosných i nenosných přepážek, sloupů atd., avšak bez plochy instalační šachty).

Jiná definice říká, že obytná místnost je část bytu, která je určena k bydlení a má podlahovou plochu minimálně 8 m2. Kuchyňský kout, případně kuchyň menší než 8 m2, nejsou považovány za obytnou místnost. To bude asi ta „neobytná kuchyň“, na kterou jste se ptala.

Pokud chcete vědět co je místnost: je to uzavřený prostor ohraničený podlahou, stropem a pevnými stěnami, který má alespoň jedny uzavíratelné dveře.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.