Vložil SSman (bez ověření), 29. Duben 2021 - 11:01

Podstatou smlouvy o výstavbě – jak ji vidí zákon – je spojení více subjektů za účelem společné výstavby domu, jeho dokončení, nebo na změně, jejímž účelem je vznik či změna jednotky. Byť základní ustanovení §1170 ObčZ počítá s poměrně širokým spektrem využití smlouvy o výstavbě, znění a smysl následujících ustanovení je konstruován čistě ku prospěchu výstavby celých domů.

Závěrem lze konstatovat, že zákonná úprava smlouvy o výstavbě je nastavena primárně na použití pro výstavbu celého nového domu při součinnosti více fyzických osob. Takové pojetí však dle mého názoru neodráží praktickou realitu. Naopak nejčastější budou případy použití tohoto smluvního typu při budování půdních vestaveb a nástaveb ať již fyzickými osobami nebo korporacemi. S takovým přístupem však bohužel v jinak poměrně kazuistickém zákoníku není prakticky počítáno.

zdroj: https://www.ak-vych.cz/…tavbe-i-dil/

Vtipné, že?

Myslím, že smlouva o výstavbě je vhodná spíše na půdní vestavbu nebo budování něčeho nového, nejsem si jistý, zda je to nejlepší řešení pro pouhé rozdělení bytu na 2 byty, s tím jsem se ještě nesetkal.

Já bych se před pracemi ba i před kopupí prostor/půdních, bytu se záměrem na dělení/ šel doptat na katastr i SÚ, co po mě přesně budou chtít a to bych asi nejlépe chtěl písemně.

Jak byste postupovali Vy?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.