Vložil Justitianus, 7. Květen 2021 - 12:47

Misme, ač jsem nebyl osloven, odpovím. Vy zde popisujete nějaký ideální svět, nejlepší ze všech možnych světů.

Je to svět, ve kterém výkon radiátoru PŘESNĚ odpovídá tepelným ztrátám místnosti, se započtením všech vlivů. Pak by bylo možné obejít se bez koeficientů.

  1. Bezmezně věříte, že projektant se tehdy před lety v ničem nespletl, a že započetl všechny vlivy a tepelné ztráty.
  2. Předpokládáte, ze jsou nainstalované radiátory s výkonem přesně odpovídajícím výpočtu projektanta. To bylo možné jedině u šroubovacích litinových radiátorů, které bylo možné sestavit na přesný počet žeber. Dnes se radiátory vyrábějí ve výkonové řadě, takže v některých místnostech jsou radiátory s vyšším výkonem (až o čtvrtinu).
  3. Předpokládáte, že topenáři tenkrát namontovali přesně ta tělesa, která byla v projektu. Ono se to v sedmdesátých letech tak přísně nebralo. Musel se splnit plán, tak tam flákli co bylo ve skladu, i když to nemělo projektový výkon.
  4. Předpokládáte, že v průběhu užívání stavby nedošlo k žádné změně. Většinou došlo. Proto se doporučuje nechat zhotovit pasport topné soustavy, aby bylo postaveno najisto co je kde nainstalováno a jaké koeficienty výkonu těles se mají použít.

Mohu Vám dát příklad z konkrétního bytu (dům postaven v r. 1976). V jedné mśtnosti byla pořád zima, a spravilo se to teprve když jsem vyhodil původní radiátor a nainstaloval jiný s 1.5krát vyšším výkonem. Samozřejmě koeficient výkonu byl pak podle toho upraven.

V tomtéž bytu mi už prorezly dva radiátory a musel jsem je nahradit. Stejné typy se stále vyrábějí, takže šlo o výměnu kus za kus se stejnými parametry. Ale v jiných domech možná už původní radiátory neseženete; tak si tam vlastník dá nějaký úplně jiný, a bůhví s jakým výkonem. To je realita.

V jiné místnosti bytu mi zase zapomněli snížit započitatelnou podlahovou plochu, když místnost jednou stěnou sousedí s nevytápěným schodištěm. Po letech jsem se dozvěděl, že ZPP tenkrát snížili pouze mně (protože jsem si stěžoval), ale u ostatních stejných bytů v domě už úpravu neprovedli. Tak, to bylo něco z praxe …

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.