Vložil Justitianus, 3. Květen 2021 - 12:27

Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb. (účinná do dne 31.12.2015)

Je-li tepelná energie používána v zúčtovací jednotce také k jinému účelu než na vytápění a na poskytování teplé užitkové vody, účtuje náklady na tuto energii vlastník na základě jejího měření nebo odborného posouzení zvlášť každému příslušnému konečnému spotřebiteli.

Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 15. 12. 2017 k zákonu č. 67/2013 Sb. a k vyhlášce č. 269/2015 Sb. (účinná ode dne 1.1.2016)

Je-li teplo v zúčtovací jednotce využíváno jinak než pro vytápění a přípravu teplé vody, musí se takto využívané teplo od celkově dodaného tepla do zúčtovací jednotky odečíst a teprve zbývající část tvoří náklady na vytápění a přípravu teplé vody.

Z obou uvedených citací je zřejmé, že náklady na vyplýtvané teplo nesmějí být rozúčtovány jako náklad na vytápění. Náklad na vyplýtvané teplo musí být předem oddělen, a tento náklad musí SVJ naúčtovat každému plýtvači zvlášť. Pouze zbylá částka se pak rozúčtuje jako náklad náklad na službu vytápění.

  • Vyhláška č. 372/2001 Sb. stanovila limit účelně vynaložených nákladů na řádné vytápění bytu na hodnotu 140% průměru zúčtovací jednotky.
  • Vyhláška č. 269/2015 Sb. stanovií limit účelně vynaložených nákladů na řádné vytápění bytu o něco benevolentněji, a to na hodnotu 200% průměru zúčtovací jednotky.

Pokud některé SVJ neodděluje náklady na vyplýtvané teplo od nákladů na vytápění, pak SVJ porušuje celostátně platný právní předpis. Pokud některé SVJ směšuje náklad na plýtvání teplem s nákladem na službu vytápění, pak toto SVJ porušuje celostátně platný právní předpis a okrádá vlastníky jednotek, kteří čerpají službu vytápění řádně.

Zeptejte se vlastníků jednotek ve vašem SVJ, zda skutečně chtějí platit vyplýtvané teplo za plýtvače, nebo zda rozhodnou v souladu s právním předpisem, že náklad na plýtvání si zaplatí pouze ten kdo plýtval. Proč se jich na to nezeptáte? Vyhláška jednoznačně říká, že náklad nad 200% průměru zúčtovací jednotky není nákladem na vytápění. Byl tedy vyplýtván bez užitku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.