Vložil Justitianus, 26. Duben 2021 - 0:06

Anonymous, píšete nepravdu protože neznáte zákon. Jen jste opsal nesmysly, které v jiné diskusi šířil diskutující Friedrich.

Podle § 1190 platí, že osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce.

Z uvedeného plyne, že SVJ není správce. Zákonodárce záměrně použil odlišné označení: „osoba pověřená správou domu“. Jsou tedy pro SVJ nepoužitelná obecná ustanovení o prosté správě, či o plné správě cizího majetku. Tedy jsou nepoužitelné Vámi (a Friedrichem) zmíněné § 1436 a § 1437.


Zmínil jste § 1118. Ovšem upozorňuji Vás i ostatní fantazírující čtenáře, že vlastník jednotky nejspíše žádné své vyúčtování nedostane. Základním důvodem je že žádné SVJ nevede samostatné účty jednotlivým vlastníkům jednotek. A pokud tedy požádáte o nějaké extra individuální vyúčtování, dostanete velké prd. Důvody jsou tři:

Za prvé:
Podle § 1179 platí, že § 1179 vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů, a pořizovat si z nich výpisy, opisy a kopie. Z uvedeného plyne, že vlastník má právo na informace a může si kdykoliv sám zjistit vše co jej zajímá. Budete-li se domáhat ještě nějakého extra přehledu, který se v SVJ normálně nesestavuje, soud by to mohl označit za šikanózní jednání; takovému jednání nebude poskytnuta právní ochrana.

Za druhé:
Popletený pan Friedrich nerozeznal, že speciální ustanovení o bytovém vlastnictví mají přednost před obecným § 1118. Lex specialis derogat legi generali. Podle § 1208 platí, že do působnosti shromáždění patří (kromě jiného i) schválení vypořádání výsledku hospodaření, schválení zprávy o hospodaření a o správě domu a pozemku a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků. Z uvedeného plyne, že SVJ předkládá zprávu o hospodaření, případně vyúčtování přijatých příspěvků někomu úplně jinému než jednotlivému vlastníkovi jednotky: předkládá tyto dokumenty pouze shromáždění. Jednotlivý vlastník může chtít něco extra, ale dostane velké prd, jak už jsem napsal.

Za třetí:
Žádný celostátně účinný právní předpis neukládá SVJ, aby jednotlivým vlastníkům sestavovalo nějaká individuální vyúčtování správy. Taková povinnost by musela být zakotvena ve stanovách, nebo v usnesení nejvyššího orgánu SVJ – shromáždění. Povinnost doručit každému vlastníkovi jednotky individuální vyúčtování existuje pouze v oblasti služeb spojených s užíváním bytů, viz zákon č. 67/2013 Sb.. Pokud bude vlastník požadovat nad rámec stanov každoroční vyúčtování správy pro svou osobu, dostane velké a kulové prd.

Podotýkám, že zákonná povinnost SVJ podle § 1186 odst. 3 se netýká vyúčtování. Jde pouze o seznam dluhů vlastníka jednotky vůči SVJ. Skutečné vyúčtování by vypadalo jinak.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.