Vložil Justitianus, 16. Duben 2021 - 12:41

(1) Správa domu
Jestliže jste hradil částky nesmyslně označené „fond oprav“, je to jako byste je hodil do bezedné studny. Už je nikdy neuvidíte. Sám netušíte, zda se mělo jednat o krátkodobé zálohy na správu, o dlouhodobé zálohy na správu, nebo o příspěvky na správu. Nemáte nejspíš ve stanovách SVJ sjednáno žádné vyúčtování, ani termíny takového vyúčtování.

(2) Služby spojené s užíváním bytů
Nejspíše jste hradil průběžně zálohy nebo přímo konečné úhrady za služby spojené s užíváním bytu. Vyúčtování a vypořádání u služeb je upraveno zákonem č. 67/2013 Sb.. Nemá to žádnou souvislost s tím, zda v době vyúčtování a vypořádání budete nebo nebudete členem SVJ.

  • Konečné úhrady za služby: Ty Vám pochopitelně nikdo vracet nebude – snad jedině kdybyste prokázal, že služba nebyla poskytována, měl byste nárok na vrácení bezdůvodného obohacení poskytovatele služeb.
  • Zálohy na služby: Služby spojené s užíváním bytů budou (jak jistě víte) vyúčtovány do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období; po doručení vyúčtování služeb bude následovat vypořádání přeplatků a nedoplatků. Zálohy na služby Vám samozřejmě nikdo vracet nebude. Je možné, že Vám bude vrácen přeplatek, ale stejně dobře se může stát, že budete muset uhradit nedoplatek podle vyúčtování.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.