Vložil Justitianus, 17. Duben 2021 - 12:55

Pro čtenáře připomínám, že zde popsané protiprávní rozhodování shromáždění spadá pod § 245 občanského zákoníku.

89/202 Sb. § 245
Na usnesení členské schůze nebo jiného orgánu, které se příčí dobrým mravům, nebo mění stanovy tak, že jejich obsah odporuje donucujícím ustanovením zákona, se hledí, jako by nebylo přijato. To platí i v případě, že bylo přijato usnesení v záležitosti, o které tento orgán nemá působnost rozhodnout.

Je třeba porozumět tomu, že usnesení ultra vires (mimo pravomoc), o vnuceném pořízení jednotných plynových kotlů v bytech, bylo usnesením pouze zdánlivým. Ve skutečnosti se o usnesení vůbec nejednalo. Nebylo tedy nutno obracet se na soud. V tomto případě bylo zbytečné zkoumat zda vlastník jednotky byl či nebyl přehlasovaný (tu zcela nesprávnou domněnku zde vyjádřili diskutující Andrej a MartinII).

  1. U zdánlivých rozhodnutí není nutno je napadnout soudně a neběží u nich žádná promlčecí doba. Rozhodnutí shromáždění právně neexistuje; hledí se na ně jako by nebylo přijato. Tedy nemá vůči nesouhlasícímu vlastníkovi žádné právní účinky. Vhodný postup (z opatrnosti) je upozornit prokazatelně jak SVJ, tak i ostatní vlastníky jednotek na to, že „usnesení“ je pouze zdánlivé a že ve skutečnosti žádné usnesení přijato nebylo.
  2. Naopak u řádně přijatých rozhodnutí, která jsou odchylná od stanov nebo od dispozitivního ustanovení zákona, je k jejich zneplatnění nutno napadnout je soudně (a to pouze přehlasovaným vlastníkem a v zákonné lhůtě 3 měsíce). Je pak jen na rozhodnutí soudu, zda napadené usnesení zneplatní, ponechá v platnosti, nebo uspořádá poměry v SVJ sám podle „slušného uvážení“. Tento volný postup soudu plyne z § 260 a z § 1209 zákona č. 89/2012 Sb..

Problémem bývá že soudci nejsou často schopni rozpoznat kdy jde o absolutní neplatnost ex tunc podle č. 1 a kdy jde o platné rozhodnutí napadnuté podle č. 2. Viz zpackané protiprávní judikáty JUDr. Davida a Mgr. Králíka ve věci vyvlastnění oken, která nebyla společná: David a Králík.

Justitianus

Poznámka:
☀ To co bylo omylem považováno za usnesení shromáždění, bylo ve skutečnosti soukromoprávní smlouvou mezi SVJ a některými (souhlasícími) členy SVJ. Předmětem smlouvy nepochybně bylo zprostředkování dodávky plynového etážového kotle do bytu souhlasícího člena. Ten se zavázal uhradit kupní cenu kotle na účet SVJ, a to předem. Zkrátka šlo o běžnou soukromoprávní smlouvu, nikoliv o usnesení shromáždění právnické osoby.
☀ Usnesení bylo při tom také přijato, ale mělo jiný obsah než se zmatení vlastníci domnívali: došlo k udělení souhlasu právnické osobě SVJ, že smí zajistit pořízení kotlů souhlasícím členům SVJ, i když správa bytů nespadá pod správu společných částí domu. Toto řádně přijaté rozhodnutí mohlo být napadeno soudně pro rozpor s § 1194 (viz bod č. 2 výše). Ovšem s nejistým výsledkem; vždyť šlo o nepodstatnou drobnost, která nestála za žalobu. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.