Vložil Justitianus, 10. Duben 2021 - 22:41

Pane Usměrňovači, je zřejmé že věci nerozumíte. Snažíte se psát bez znalosti zákona a bez znalosti judikatury. To nemohlo dopadnout dobře! Vy jste si opravdu myslel, že můžete plácat nesmysly a že se na to nepřijde?

Já – na rozdíl od Vás – znám zákon i judikáty. Za posledních 19 let se na nich naprosto nic nezměnilo, judikatura je konstantní. Namátkou uvádím:

SVJ je oprávněno pořídit si do vlastnictví nemovitost, jestliže účelem pořízení je správa domu (…).
Viz rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové 30 Ca 44/2002–16 ze dne ze dne 8.10.2002.
SVJ může – ze stejného důvodu – si pronajmout cizí pozemek k účelu správy domu.
„Společenství vlastníků jednotek podle zák. č. 72/1994 Sb. má omezenou právní subjektivitu a způsobilost k právním úkonům, hranice této způsobilosti jsou dány tím, zda určitým právním úkonem vykonává společenství vlastníků správu domu či nikoliv. (…)
[L]ze dojít k tomu, že rovněž pronájem pozemku, který má být využíván jako park pro obyvatele domu, s přihlédnutím k poloze pozemku, který se nachází v těsné blízkosti bytového domu, spadá pod pojem správy domu. Uzavření takové nájemní smlouvy by tak mohlo být řádným výkonem práva, ke kterému má společenství vlastníků jednotek (…) způsobilost.“
Citace: Rozsudek Městského soudu v Praze 54Co 20/2013 ze dne 6.3.2013
„Není pochyb o tom, že každé společenství vlastníků jednotek má ze zákona (občanského zákoníku) omezenou právní subjektivitu a způsobilost k právním úkonům, avšak hranice této způsobilosti nejsou dány druhem pozemku, o jehož převod jde, nýbrž v každém konkrétním případě pouze a právě tím, zda určitým právním úkonem, v tomto případě nabytím pozemku, vykonává navrhovatel správu domu či nikoliv. Účelem tohoto zákona je umožnit společenství vlastníků jednotek řádný výkon správy domu v širším smyslu. (…) Mezi takový výkon práva jednoznačně spadá i nabytí pozemku za účelem lepšího využití bytového domu, tedy takového pozemku, který bude bytovému domu „sloužit“ k uspokojení potřeb jeho obyvatelů (…).“
Citace: Rozsudek Krajského soudu v Praze 38 C 139/2016 – 53 ze dne 29.7.2016

Jestliže tedy konstantní judikatura bez výjimky připouští možnost, aby SVJ si pronajalo či dokonce pořídilo do vlastnictví pozemek, který má sloužit k uspokojení potřeb obyvatelů domu, tím spíše je možné, aby SVJ bylo správcem cizího pozemku, který má sloužit ke stejnému účelu.

Váš opačný názor není naprosto ničím podložen.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.