Vložil Justitianus, 2. Duben 2021 - 20:36

Pravda je poněkud jiná než zde píše pan Neugebauer. Tuto pravdu ovšem hasiči velmi neradi slyší (později vysvětlím proč). Klíčové ustanovení zákona č. 133/1985 Sb. zní:

§ 2 Obecná ustanovení

(2) Právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti. Za plnění povinností na úseku požární ochrany u právnických osob odpovídá statutární orgán a u podnikajících fyzických osob tyto osoby nebo jejich odpovědný zástupce. 

Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. 

Součástí smlouvy musí být i určení osoby odpovědné za plnění povinností na úseku požární ochrany. 

Z uvedeného plyne, že v některých bytových domech není ze zákona odpovědnou osobou SVJ, jak se nám hasiči snaží opakovaně namluvit. Odpovědnou osobou je v tom případě vlastník domu, tedy všichni vlastníci jednotek.

Je tomu tak proto, že ve většině bytových domů se najde mezi uživateli bytů alespoň jedna podnikající fyzická osoba, která nemá provozovnu jinde. Případně jsou v domě sídla právnických osob. V takovém případě platí podle § 2 odst. 2 zákona, že odpovědnou osobou je vlastník domu.

Naprosto shodná situace nastane, je-li v domě společná garáž. Jakmile v ní pravidelně parkuje auto které je ve vlastnictví právnicke osoby, nebo auto zařazené do majetku podnikající fyzické osoby, nastává stav předvídaný v § 2 odst. 2 věta třetí zákona – a SVJ není osobou odpovědnou.

Ono to auto ani nemusí být ve vlastnictví některého vlastníka jednotky; postačí že je užíváno kteroukoliv právnickou osobou nebo podnikající fyzickou osobou k provozování jeji činnosti. A může být samozřejmě i na leasing „na firmu“. Stačí i jen jedno jediné takové auto v celé garáži, a už i to znamená, že se musí použít § 2 odst. 2 věta třetí zákona. Že mám pravdu, pane Neugebauere?


Upozorňuji na zákonnou možnost sjednat smlouvu, která určuje osobu odpovědnou za plnění povinností na úseku požární ochrany. Podívejte se do stanov vašeho SVJ. Pokud je tam uvedeno SVJ jako odpovědná osoba, pak to platí a smluvní odpovědnost za požární bezpečnost domu má SVJ. Pokud stanovy nic takového neobsahují, pak hasiči mají smolíka: na SVJ nemohou nic vymoci. Pokutu by mohli udělit jedině vlastníkovi domu a vymáhat pak jednotlivé dílčí částky na všech vlastnících jednotek.

S tím je ovšem mnoho zjišťování, papírování, doručování. Proto to hasiči nedělají. Zkoušejí vždy pokutovat SVJ a předpokládají že jim to projde.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.