Vložil Justitianus, 27. Březen 2021 - 17:36

Pro JaVa:

SVJ vzniklá za účinnosti zákona č. 72/1994 Sb.
Podle § 10 odst. 2 tohoto zákona platilo, že výbor nebo pověřený vlastník jsou povinni do 60 dnů po svém zvolení podat návrh na zápis do rejstříku. K návrhu na zápis se přikládá (…) schválené stanovy společenství. Stanovy SVJ(2000) tedy byly vždy povinně zveřejněny založením do sbírky listin rejstříkového sou­du.

SVJ vzniklá za účinnosti zákona č. 89/2012 Sb.
Podle § 1200 odst. 1 tohoto zákona platí, že společenství vlastníků se založí schválením stanov. Podle § 1200 odst. 4 tohoto zákona platí, že rozhodnutí ustavující schůze o přijetí stanov se osvědčuje veřejnou listinou, která obsahuje schválený text stanov.

Podle § 66 písm. a) zákona č. 304/203 Sb. platí, že sbírka listin rejstříkového soudu obsahuje zakladatelské právní jednání právnické osoby. Rozumím tomu tak, že stanovy založené v rejstříku by měly být v aktuálním a platném znění.

Jinak bude SVJ mít permanentní problémy, jetliže ponechá v rejstříku staré neplatné znění a bude se snažit v praxi uplatňovat nové znění stanov. Například vůči novým nabyvatelům jednotek by SVJ mělo smůlu. SVJ se nebude moci vůči nim dovolat nezveřejněného zně­ní.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.