Vložil Justitianus, 30. Březen 2021 - 8:42

Vážený „Vlastník v SVJ (bez ověření)“, nechápu proč zmiňujete jakési UFO. To nikdo nikdy neviděl, stejně jako to tajemné FO.

  • Opakuji, že poskytovaná služba spojená s užíváním bytů musí být v účetnictví vedena jako poskytovaná služba. Úhrada nákladů na tuto službu se řídí pouze zákonem č. 67/2013 Sb.. Nemá to nic společného s náklady na správu domu.

Tazatel nám nesdělil nic o pravidlech rozúčtování služeb v jejich domě. Nechci tedy hádat z křišťálové koule, když jsme nedostali informace. Necitoval dokonce ani obsah onoho přijatého usnesení, kvůli kterému zde položil dotaz. Odpovím tedy obecně.

U služby „centralizovaná příprava teplé vody“ se při rozúčtování hradí samostatně voda (vodné a stočné) a samostatně energie spotřebovaná k ohřevu a cirkulaci vody. Kdyby si dohodli hrazení této služby paušálem (bez rozúčtování a bez ohledu na množství skutečně odebrané teplé vody), pak platit paušál bude samozřejmě jen ten kdo službu odebírá. Tazatel odpojený od přívodu teplé vody se souhlasem ostatních vlastníků jednotek by nehradil nic.

  • Jde tedy o případ který je pro tazatele Dušana M. ještě příznivější, než kdyby (jako odpojený vlastník) musel hradit 30% jako základní složku nákladů na ohřev.

Neexistuje celostátně účinný právní předpis, který by nařizoval osobě která není příjemcem služby aby za neposkytovanou službu hradila nějaký paušál. Povinnost hradit základní složku nákladů na ohřev vody u odpojeného bytu vzniká pouze v případě kdy náklady se dělí na složku základní a spotřební a každá složka se rozúčtuje příjemcům služby zákonným postupem za použití ověřených vodoměrů.

Je to uvedeno v § 14a zákona č. 67/2013 Sb., v § 5 odst. 2 vyhlášky č. 269/2015 Sb., v § 7 odst. 4 písm. e) zákona č. 406/2000 Sb. a v § 7a odst. 3 prováděcí vyhlášky č. 194/2007 Sb..

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.