Vložil Anonymus (bez ověření), 12. Srpen 2021 - 22:24

Vážený Justitiane, v důsledku Vašich předchozích interpretací, je nutné vyjasnit si určité pojmy. Mimo uvedení právní dikce, podávám i zjednodušené vysvětlení.

Stoupačka – svislé vedení inženýrských sítí, je společná část domu, § 6 nařízení vlády č. 366/2013 Sb., slouží k obsluze nemovitosti či jednotlivých bytů … nelze ji vyjmout z projektové dokumentace, nepodléhá samostatnému stavebnímu řízení ani kolaudaci. Na jednotlivé části „stoupačky“ např. na plynovod se však vztahují patřičné normy.

Stavba – význam pojmu stavba určuje zákon č. 183/2006 Sb. (stavební zákon) § 2 odst. 3, dům je stavbou, a ano dle zákona č. 89/2012 Sb. § 509 i vodovody a kanalizace jsou stavbou – liniovou jako např. i silnice …

Liniová stavba znamená, že „leží vodorovně“ její užitná vlastnost je v její délce, a v případě kanalizace jako liniové stavby hovoříme o kanalizaci, která slouží k obsluze celých staveb, nikoliv k obsluze jejich dílčích částí.

Povinnosti stavebního úřadu obecně určuje 183/2006 § 13 odst. 3. Velice obecně lze říci, že stavební úřad zajímá dopad stavby na okolí (sousedi), stanoviska dotčených orgánů např. hasičů … a pohledová strana stavby (architektura místa). Materiál užitý pro stavbu není podstatný, pokud je v souladu s jinými právními předpisy.

Vodítkem právního posouzení je i určení vlastníka, kdy „stoupačky“ jsou vlastnictvím majitele nemovitosti, v tomto případě je majitelem SVJ. Ad absurdum: v případě, že se všichni členové SVJ souhlasně domluví, mohou si ve svém domě sami azbestocementovou trubku rozbít na prach, pokud zajistí, že azbestová vlákna neohrozí nečlena SVJ, dokonce i bez sankce.

Povinnost ohlášení práce s azbestem na příslušnou hygienickou stanici, vyplývá z ochrany pracovníka, který bude dotčený výrobek s obsahem azbestu odstraňovat. Záludnost onemocnění vyvolaného azbestem je právě v poměrně dlouhé době od poškození po projev a propuknutí onemocnění. Živý organismus má schopnost regenerace a většina lidí má to štěstí, že je dříve skolí jiné nešvary a onemocnění vyvolané azbestovými vlákny v plicích se nedožijí.

Tato ohlášení na hygienickou stanici se opravdu dlouhodobě archivují a slouží při dohledávání pro potřeby soudů, zdravotních podkladů …

Azbest mimo jiné upravují: Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví … § 41 Používání biologických činitelů a azbestu; Vyhláška č. 432/2003 Sb., § 5 Náležitosti hlášení prací s azbestem … Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. podmínky ochrany zdraví … Díl 4 Azbest, § 19, § 20, §21 Vyhláška č. 6/2003 Sb., hygienické limity pro taxativně určené stavby

Z výše uvedeného vyplývá, že stoupačky nejsou samostatnou stavbou, veřejnou moc zásahy do stoupačky v soukromém vlastnictví nezajímají, materiál stoupačky je nepodstatný, vlastník si může s azbestem dělat, co chce, ale nesmí dojít k ohrožení další osoby, azbest je prokázaný karcinogen.

Vážený Justitiane, pokud máte opravdový zájem, např. hygienická stanice hlavního města Prahy pořádá někdy na téma azbest odborné přednášky určené pro veřejnost. Zkuste se někdy zúčastnit a konzultovat tuto marginální záležitost i s někým jiným než se mnou. Děkuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.