Vložil Zdeno (bez ověření), 12. Březen 2021 - 15:02

Jen technický detail – je drobný rozdíl mezi FTTH a „FTTB“, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/FTTx… .

Při opravdovém FTTH jde optické vlákno až do bytu, kde musí být převodník (nebo „optický router“). Obvykle si tento nekupuje (a nekonfiguruje) uživatel (bytu), ale poskytuje ho provider za pronájem… Nevýhodou je i choulostivost optického kabelu, pokud není v domě žádná příprava (volné průchodky / husí krky), tak počítejte s ne moc pohlednými lištami (zasekávat do zdí nemusí být nejlepší nápad). Výhodou je ale větší datová propustnost.

Oproti tomu při FTTB se optická trasa ukončuje v nějaké společné místnosti (nazvěme to datová rozvodna) a dál se již jde např. metalickými rozvody / strukturovanou kabeláží. Pro koncového uživatele je jistou výhodou že nepotřebuje specializovaný převodník / router. Nevýhodou může být menší propustnost (ta záleží na použitých switchech v „datové rozvodně“ a také na kvalitě a délce strukt.kabeláže).

Zkušenosti s optikou máme (u nás FTTB), neměnil bych :) jen u nás byla podstatná výhoda v tom, že strukturovaná kabeláž do všech bytů byla vyřešena již při stavbě (a vyvedena na jednom místě v „datové rozvodně“). Rozhodně doporučuji jít do optiky, pokud ale v domě není zavedena strukturovaná kabeláž ani žádná příprava na ní, tak to bude znamenat jisté komplikace.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.