Vložil Justitianus, 9. Březen 2021 - 22:18

Pane Podvedený, určitě Vám nepomůže když připomenu, že si za svou situaci můžete také sám. Uhradil jste nepřiměřeně vysokou zálohu. Nezjistil jste si zda Vámi vybraní řemeslníci jsou solidní, nevěděl jste jaké mají reference a co o jejich práci říkají jejich zákazníci z poslední doby.

A teď k podstatě Vašeho dotazu:

  • Soudy konstantně judikují, že pouhé nedokončení díla a porušení přijatého závazku není trestným činem podvodu, dokud se neprokáže opak. To ostatně plyne z Listiny základních práv a svobod: u tr. činu podvodu je třeba prokázat úmysl uvést jiného v omyl s cílem zajistit sobě nebo jinému (neoprávněný) prospěch.
  • Soudy také konstantně judikují, že pouhé nedodržení termínu Vás neopravňuje k jednostrannému odstoupení od smlouvy. Toto by muselo být ve smlouvě výslovně upraveno. Copak o tom máte ve smlouvě, kterou jste se zedníkem sjednal?
  • A do třetice: jestliže pouhé dočasné zdržení v termínech realizace není samo o sobě důvodem k odstoupení od smlouvy, pak smlouva stále platí a Vy nemůžete požadovat zpět již zaplacenou zálohu.

Pokud tedy nějaké důkazy máte, uveďte je v trestním oznámení. Ale Vy se ptáte co tam máte napsat: takže žádné důkazy po ruce nemáte. To je zapeklitá situace.

Pochybuji, že by se policejní vyšetřovatel nějak přetrhl samou horlivostí aby začal detektivně pátrat a shánět důkazy sám. Pokud budete mít štěstí, najdou se i další poškození, kteří naletěli stejným způsobem jako Vy. V tom případě by i hloupý vyšetřovatel měl dojít k závěru, že jde o systematické páchání trestné činnosti podle opakujícího se scénáře: naslibovat provedení prací, přijmout vysokou zálohu a vzápětí zmizet.

No, zkuste pátrat po dalších postižených.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.