Vložil Hradil (bez ověření), 6. Březen 2021 - 6:08

„V případě, že jste nestihli reklamační lhůtu dle ZoSl“ (Vložil Misme, 5. Březen 2021 – 19:46)

Soud se námitkami/reklamací nezabývá. Soud nezkoumá, zda byly či nebyly podány námitky/reklamace, jaký byl obsah námitek/reklamace, zda námitky/reklamace byly podány v lhůtě, zda námitky/reklamace byly či nebyly vyřízeny, zda byly vyřízeny ve lhůtě.

Výsledek vyřízení námitek/reklamace soud zajímá pouze tehdy, pokud je jeho výsledkem nové (upravené) vyúčtování služeb. Přesněji, pokud je zde nové (upravené) vyúčtování služeb vedle původního vyúčtování služeb, tak soud se zabývá (i) tímto novým vyúčtování služeb (nebo novými vyúčtováními služeb, pokud je jich více), ale přitom soud nezajímá, zda toto nové vyúčtování služeb (nebo více vyúčtování služeb) je či není vysledkem námitek/reklamace podaných příjemcem služeb. (Poskytovatel služeb může vyhotovit opravné vyúčtování služeb i bez námitek/reklamace ze strany příjemců služeb, na základě jiné skutečnosti, třeba na základě podnětu třetí osoby, nebo na základě vlastního uvážení, a to i opakovaně).

Soud zajímá a co soud zkoumá, je, zda tu je či není vyúčtování služeb, kolik je takových vyúčtování služeb a zda vyúčtování služeb je či není správné, zda vyúčtování splňuje zákonem stanovené požadavky, je srozumitelné, přehledné, úplné a je číselně (početně) správně a je v souladu s primárními účetními doklady a s účetními záznamy v účetnictví. Podle toho soud rozhodne: Je-li vyúčtování služeb správné a příjemci služeb bylo doručeno, rozhodne, že tu je povinnost toto vyúčtování služeb (nebo doplatek z něho plynoucí) uhradit. Není-li správné a nebo nebylo doručeno, rozhodne, že tu povinnost toto vyúčtování služeb (nebo doplatek z něho plynoucí) uhradit není, a to ani z části (tj. v případě nesprávného vyúčtování zde není povinosti hradit ani tu část vyúčtování, která je správná. Povinnost hradit v takovém případě nastane teprve po správném (opravném, tj. druhém, třetím …) vyúčtování služeb). Toto je kontantní ustálený postup soudů v ČR. Judikáty zde byly opakovaně označeny.

(Uvedené se týká vyúčtování plnění spojených nebo souvisejících s užíváním bytu (služeb) podle § 1181 občanského zákoníku. V případě příspěvku podle § 1180 občanského zákoníku na správu soudy rozhodují odlišně.)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.