Vložil Justitianus, 25. Únor 2021 - 22:57

Kdepak! Co popisuje ik je příliš složité a hlavně: vůbec nic to neřeší. Ty vyrobené (avšak nenamontované) dveře a přepážky by zaplatili všichni! A úprava sklepních kójí by zůstala nedokončena. Nejde tedy o použitelnou radu. Ik je popletena. Je třeba postupovat úplně jinak.

Ve smlouvě se zhotovitelem je třeba uvést pořádnou smluvní pokutu za každý den prodlení pro případ, že některý vlastník nevyklidí staveniště a nezpřístupní přidělenou sklepní kóji v době podle rozpisu.

Jakmile se při provádění prací na takovou kóji narazí a dojde ke zdržení, zhotovitel „napálí“ SVJ smluvní pokutu za zdržení. SVJ bude ihned vymáhat tuto částku na vlastníkovi jednotky. Za deset dní bude částka desetinásobná. Za měsíc zdržení bude třicetinásobná. Jsou to jednoduché počty, žádná raketová věda.

Dá se předpokládat, že vlastník jednotky se nakonec podřídí a kóji zpřístupní.


Podotýkám, že celková výše pokuty není nemravná, i když dosáhne desítek tisíc. Judikatura je zajedno v tom, že pokuta určená podle počtu dnů nemůže být posouzena jako rozporná s dobrými mravy, jestliže o její celkové výši rozhoduje nečinný vlastník jednotky právě tím, že zůstává nečinný po určitou dobu. Výši vymáhané náhrady škody si tedy určil on sám.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.