Vložil Justitianus, 27. Únor 2021 - 15:10

Bydlile, právě jste si naběhl Vy. Z Vašich slov je zřejmé: Vy jste si ani nepřečetl text zákona. Nevíte co zákon praví o správci domu. Snažíte se zde diskutovat o věci, o které nevíte vůbec nic.

  • Napsal jste: „Z vámi uvedeného totiž plyne, že v domě bez SVJ se na správce (podle oddílu bytové spoluvlastnictví) vztahuje úprava správce (mimo oddíl bytové spoluvlastnic­tví).“

První Váš omyl:
To ovšemže neplyne z toho co jsem uvedl já. To plyne přímo z textu zákona, z použití označení „správce“. Ale Vy zákon neznáte, takže co jsem napsal v souladu se zákonem – to je pro Vás naprostá novinka.

Druhý Váš omyl:
Nevíte, že v domě bez SVJ se na správce vztahuje obecná právní úprava správy cizího majetku jen velmi zúženě. Je to výslovně stanoveno v ustanovení o správci domu (§ 1191, §1192. § 1193). Opět ukazujete, že neznáte zákon.

V této speciální části zákona jsou popsána speciální pravidla, kterými se správce domu musí řídit. Tato pravidla samozřejmě mají přednost před obecnou právní úpravou správy cizího majetku (§ 1400 až § 1447). Lex specialis derogat legi generali.

Protože se ve věci neorientujete, vypíšu zde pro Vás speciální pravidla, podle kterých se řídí správce domu bez vzniku společentví vlastníků jednotek:

  1. Pro správu domu a pozemku se použijí pravidla určená v prohlášení.
  2. Nejsou-li v prohlášení určena tato pravidla, použijí se na správu pravidla obsažená ve stanovách.
  3. Pro rozhodování v záležitostech správy domu a pozemku se použijí ustanovení o shromáždění uvedená v zákoně (v částech o shromáždění SVJ, případně o shromáždění spolku) .
  4. Z právních jednání správce jsou vlastníci jednotek oprávněni a zavázáni společně a nerozdílně.

Zejména Vás upozorňuji na bod č. 4. Vykonává-li správu domu správce, může vymáhat celý dluh na kterémkoliv vlastníkovi jednotky (např. na nejbohatším), nebo na skupině vlastníků vybraných podle úvahy správce. Vykonává-li však správu domu SVJ, může vymáhat jedině na všech vlastnících jednotek alikvotně (poměrně podle jejich spoluvlastnických podílů).

SVJ nerovná se „správce“, pane Bydlile.

Takže na závěr, pane Bydlile: Napřed si přečtěte co o věci praví zákon. Pak ještě to musíte pochopit. Teprve pak by mělo smysl abyste o tom diskutoval.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.