Vložil Justitianus, 21. Únor 2021 - 11:12

SVJ Aš, vaše SVJ nemá žádný „fond oprav“. Zeptejte se na to vaší/vašeho účetní/účetního. Zeptejte se co jsou fondy právnické osoby a jak se o nich účtuje. Bavme se tedy raději o přijatých zálohách na správu domu.


Pokud chcete odpověď obecnou, pak:

Jestliže SVJ způsobilo škodu při správě domu, pak za tuto škodu odpovídá. Samozřejmě že nesmí pro náhradu škody čerpat zálohy přijaté na účel správy domu! Jak Vás něco takového mohlo napadnout? Ale protože peníze „nemají mašličku“, rozdíl bude pouze ve způsobu účtování o platbě náhrady škody.

SVJ které způsobilo škodu ji uhradí ze svých prostředků. Nesmí při tom v účetnictví ponížit o tuto částku svůj závazek vůči vlastníkům jednotek! Jak se zaúčtuje náhrada způsobené škody Vám jistě sdělí účetní, která/ý vede SVJ účetní knihy.

SVJ může pak vymáhat náhradu na osobách, které za škodu odpovídají – to jsou členové statutárního orgánu, kteří nejednali s péčí řádného hopodáře (případně členové kontrolní komise).


Zajímavější je otázka kterou jste si měli položit jako úplně první: Zda SVJ způsobilo nějakou škodu. Byl ten satelit umístěn na fasádě se souhlasem vlastníka domu, nebo se souhlasem SVJ? Pokud ne, pak nic takového na fasádu nepatří. Tím spíše, když to vyčnívá z fasáfy a může to být poškozeno sněhem se střechy. Vlastník satelitu se v tom případě nemůže vůči SVJ ničeho domáhat. Způsobil si škodu sám.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.