Vložil Justitianus, 26. Leden 2021 - 10:05

Arminko, už Vám zde bylo vysvětleno, že obsah dohody mezi prodávajícím a kupujícím nikoho jiného nezajímá. Ostatně kupní smlouvu nikomu dalšímu nepředáváte – co jste si v ní smluvili, to platí jen mezi vámi dvěma.

Den účinnosti nabytí vlastnického práva je důležitý, protože od toho data se odvíjejí všechny povinnosti vlastníka jednotky vůči SVJ. Tedy zejména povinnost hradit příspěvky/zálohy na správu.

  • Jestliže splatnost příspěvku/zálohy na správu připadla na den 20.12. nebo dřívější datum, pak povinnost uhradit tuto platbu v plné výši měl původní vlastník jednotky. Nějaká dvoustranná dohoda je pro SVJ bezvýznamná.
  • Jestliže splatnost příspěvku/zálohy na správu nastala dne 21.12.2020 nebo později, pak povinnost hradit má nabyvatel jednotky. Tato povinnost ovšem nastane teprve až mu SVJ oznámí výši předepsané platby, den splatnosti a pokyny ke způsobu úhrady (číslo účtu, případně symbol). To platí pokud tyto skutečnosti nelze zjistit ve stanovách.

Obdobně je tomu u plateb záloh na služby.

  • Jestliže splatnost zálohy na služby nastala do dne 20.12., pak povinnost uhradit prosincovou zálohu měl původní vlastník. Tato záloha se při vyúčtování služeb objeví v přehledu uhrazených záloh původního vlastníka.
  • Jestliže splatnost zálohy nastala dne 21.12 nebo později, pak původní vlastník není povinen hradit na prosinec nic. Nový vlastník začne hradit zálohy na služby teprve až mu SVJ oznámí jejich výši, den splatnosti a pokyny ke způsobu úhrady.

Pokud snad původní vlastník uhradil prosincovou zálohu na služby splatnou od 21.12. do konce roku, pak SVJ automaticky přiřadí přijatou platbu novému vlastníkovi. Částka se při vyúčtování služeb objeví v přehledu uhrazených záloh nového vlastníka. SVJ nemá povinnost zkoumat ze kterého účtu která platba přišla. Opět platí: pro SVJ je bezvýznamné co si navzájem smluvili převodce s nabyvatelem jednotky odchylně od zákona.

Pokud by to mělo být s tou prosincovou platbou nějak jinak, musel by plátce (převodce) požádat SVJ o vrácení prosincové zálohy na služby, kterou uhradil na účet SVJ bez právního důvodu (případně z důvodu, který odpadl).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.