Společný kotel v bytovém domě - přestavba na soukromé plynové kotle

Vložil pikilla, 14. Leden 2021 - 10:12 ::

Dobrý den,

v našem bytovém domě (6 bytů) máme kotel na tuhá paliva. Kotel se musí do konce roku 2021 vyměnit. Původně jsme se jako vlastníci shodli na výměnu za společný plynový kotel. Jsou s tím samozřejmě starosti a zařizování. Čím více to řešíme, tím více se v domě hádáme. Momentálně jsme všichni „vyhořelí“. Z důvodu špatné domluvy a komunikace mezi jednotlivými vlastníky se momentálně 3 byty rozhodly, že si chtějí udělat samostatné plynové kotle v bytech. Také bych se přikláněla k tomuto řešení. Ale je mi jasné, že to není jednoduchá věc.

Řešil to tady někdo? Musíme se domluvit jako celé SVJ – že by si všichni udělali samostatný kotel? Nebo můžou mít 3 byty vlastní kotel a 3 byty společný kotel? Popřípadě, tušíte někdo, kolik by stál rozvod plynu do společných prostor? Orientačně. HUP se nachází na patě domu – rozvody by tedy vedly přes přízemí do dvou pater. Vím, že si můžeme pozvat firmu, aby nám udělala rozpočet.. ale chtěla bych mít nějaká čísla na porovnání.

ps: vzhledem k tomu, že SVJ teprve zakládáme, nemáme stanovy podle kterých bychom se mohli řídit. Je možné dát si do stanov, že jakékoliv opravy a realizace se uskuteční, pokud souhlasí více jak 50% vlastníků? Nebo je to upravené zákonem – takže se záležitostmi týkajícími se společných prostor musí souhlasit 100% vlastníků?

Moc Vám děkuji za pomoc a za rady.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.