Vložil Justitianus, 27. Prosinec 2020 - 10:02

Pane Fysiku,

ani europoslanci, ani naši zákonodárci zřejmě nedávali pozor, když se na základní škole vyučovala fyzika. Nevědí co je „teplo“. Ovšem pro účely zákona to vůbec nevadí. Pojem „spotřeba tepla“ bude totiž nově definován přímo v novelizovaném zákoně č. 67/2013 Sb.. (Pan Pavel toto nezahrnul do úvodního příspěvku, ale je to dohledatelné na stránce, na kterou odkázal.)

A nečekejte nějakou definici podle systému SI, nějaké jouly, gigajouly, kilowatthodiny či megawatthodiny. Kdepak. Nová definice spotřeby tepla podle návrhu zákona zní:

  • Návrh § 2/h: Skutečnou spotřebou tepla [je] hodnota zjištěná jako rozdíl odečtu naměřených hodnot na instalovaných měřidlech podle zákona o metrologii nebo na zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění na konci a na začátku období, za které se informace o skutečné spotřebě tepla příjemci služeb poskytuje, upravená za použití korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou a které se používají při rozúčtování.“.

Takže podle zákonodárců „skutečnou spotřebou tepla“ jsou ta bezrozměrná čísílka, která naskakují na indikátorech (případně dodatečně upravená pomocí koeficientů).

Víme, že indikátory měří pouze teplotu tepelného čidla umístěného pod krytem v těsné blízkosti otopného tělesa; tuto hodnotu integrují v čase. Pak z toho nějakým firemním algoritmem určí „dílky“. My samozřejmě víme, že ta čísílka nemají s měřením tepelné energie dodané do bytu pranic společného. To by musel být u každého bytu kalorimetr (objemové měřidlo s čidly teploty na vstupní a výstupní trubce), aby se dalo mluvit o měření tepla. Právě proto se ty krabičky na radiátorech nazývají IRTN (indikátor rozdělení topných nákladů), a nepodléhají žádnému metrologickému ověřování.

Pánové Watt, Joule, Helmholtz a Boltzmann se mohou obracet ve svých hrobech, ale pro účely zákona č. 67/2013 Sb. bude už navždy „skutečnou spotřebou tepla“ náměr dílků na indikátorech. Nic s tím nenaděláme. Jaké poslance jsme si zvolili, takové máme.

Justitianus

P.S.: Ještě by mohli skvělí evropští zákonodárci pro zjednodušení uzákonit, že na území EU se konstanta π rovná 3,000000000. Aby se to lépe počítalo…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.