Vložil Justitianus, 11. Prosinec 2020 - 9:18

Ještě poznámka k tajemství vzniku/nevzniku vašeho SVJ:

Zkuste vypátrat jak to tehdy bylo; zda šlo o bytový dům ve vlastnictví bytového družstva, které jej rozdělilo na jednotky a pak postupně rozprodávalo jednotlivé byty. V tom případě možná nevzniklo SVJ automaticky. Vznik SVJ totiž byl (v tomto speciálním případě) odložen do doby, než spoluvlastnický podíl bytového družstva poklesl pod 25%. Jestliže mezitím nabyl účinnosti občanský zákoník, nemohlo už SVJ vzniknout automaticky – je možné je založit.

72/1994 Sb.
Společenství vlastníků § 9

(3) Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků. Příslušný katastrální úřad vyrozumí ostatní vlastníky jednotek o provedení vkladu vlastnictví jednotky do katastru nemovitostí. Další osoby, které nabyly vlastnictví k jednotce jiným způsobem než smlouvou, jsou povinny o tom uvědomit původního vlastníka budovy.

(4) Pokud družstvo uvedené v § 24 odst. 1 a 2, které bylo původním vlastníkem budovy, nebo družstvo vzniklé vyčleněním z původního družstva podle § 29 plní povinnosti správce podle § 9 zákona o vlastnictví bytů platného před účinností tohoto zákona, vznikne společenství až prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž budou družstvu doručeny listiny dokládající, že spoluvlastnický podíl na společných částech domu se snížil na méně než jednu čtvrtinu

  • Pokud nastal případ podle § 9 odst. 3, pak SVJ už vzniklo a existuje jako právnická osoba. Datum vzniku se zjistí na katastrálním úřadu z data doručení listiny o vkladu jednotky třetímu různému vlastníkovi. Úřad posílal ty listiny vždy doporučeně, takže v archivu má doručenky, na kterých je vyznačen den doručení.
  • Pokud šlo o případ podle § 9 odst. 4, který trval i po datu 31.12.2013, pak SVJ nevzniklo automaticky ze zákona.

Kdo je podepsán na prohlášení? Je to více osob – spoluvlastníků budovy, nebo jedna osoba – bytové družstvo? To by mohl být případ podle odstavce č. 4.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.