Vložil Justitianus, 9. Prosinec 2020 - 19:39

Pane Duddek,

shromáždění existuje permanentně jako nejvyšší orgán právnické osoby, uvedený ve stanovách. Opak jste neprokázal.

Z Vámi citovaného § 1206 plyne pouze to, že na zasedání (a za přítomosti vlastníků s většinou hlasů) se nejvyšší orgán právnické osoby může usnášet, to jest přijímat rozhodnutí závazná pro SVJ i pro vlastníky jednotek. Ustanovení § 1206 však netvrdí, že shromáždění se snad nemůže usnášet také jindy a jinak. Víme ovšem že může: podepisováním listiny, tedy bez zasedání a bez přítomnosti vlastníků s většinou hlasů.


Z Vámi citovaného § 1211 plyne pouze to, že slovíčkaříte. Ve skutečnosti se totiž nesvolává „shromáždění“, nýbrž svolávají se vždy jednotliví vlastníci jednotek (na určitou hodinu a do určitého místa). Jak byste poslal pozvánku tomu „shromáždění“? Jak byste je chtěl „svolat“? Jakou má to shromáždění doručovací adresu? Právě jsem Vám demonstroval, že budete-li lpět na jednotlivých slovíčkách, můžete za jejich pomoci dojít k libovolně absurdním závěrům. Ve skutečnosti se svolává zasedání shromáždění. Shromáždění svolávat netřeba, ani to není možné: to existuje permanentně.


  • Napsal jste: „Nic o shromáždění per rollam zákon neříká.“

Samozřejmě že neříká! Protože by to byl pitomý a nesmyslný výrok, pane. Latinský výraz „per rollam“ znamená „listinou“, „svitkem“, „oběžníkem“. Je to v sedmém pádě (kým čím). Ten výraz označuje pouze způsob kterým shromáždění v konkrétním případě rozhoduje. Můžete hovořit o HLASOVÁNÍ per rollam. Nikoliv však o SHROMÁŽDĚNÍ per rollam.

Nic takového jako „shromáždění per rollam“ neexistuje, stejně jako neexistuje žádný „vlak krokem“ – i když víme, že každý vlak může jet krokem.

Shromáždění je permanentní nejvyšší orgán každého SVJ. Není myslitelné tvrdit, že dnes SVJ žádný nejvyšší orgán nemá, ale za týden ve středu jej bude mít – ale jen po dobu zasedání, od 18:30 do 20:15. A pak bude SVJ zase celý rok bez svého nejvyššího orgánu?!?

Orgány právnické osoby nevznikají a nezanikají tím, že je někdo svolá či „odvolá“. To je pitomost, pane.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.