Vložil Justitianus, 3. Prosinec 2020 - 9:19

Pane Dudekk, z Vašich dvou příspěvků je zřejmé, že jste nespokojen s výrokem diskutujících xyz a Petr123, kteří napsali:

  • „Per rollam je rozhodování mimo ZASEDÁNÍ shromáždění (§1211). Vlastníci rozhodují prezenčně na shromáždění nebo per rollam mimo zasedání shromáždění.“ (xyz)
  • „Ale toto SVJ má patrně ve stanovách ošetřeno konání shromáždění per-rollam, které se taky očividně pravidelně koná.“ (Petr123)

Pouze druhý z obou výroků obsahuje formulační chybu, která se ovšem objevila přímo v zákoně, a to v roce 1994: Zákonodárci tenkrát nepochopili co je shromáždění a do zákona č. 72/1994 napsali, že „shromáždění se koná“ a „shromáždění se sejde“.

72/1994 Sb. § 11
(1) Společenství musí alespoň jednou ročně konat shromáždění. Shromáždění se sejde z podnětu výboru nebo pověřeného vlastníka nebo vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu hlasů. 

Je to samozřejmě pitomost, ale bohužel následky stále přetrvávají. Slovní spojení „konat shromáždění“ je už z podstaty nesmyslem. Škoda, že to tenkrát (v roce 1994) někdo nevysvětlil autorům zákona a poslancům.

Jak je zřejmé z definice, shromáždění se nemůže „konat“. Shromáždění prostě existuje (od okamžiku vzniku domu s jednotkami) a tvoří je všichni vlastníci jednotek. Shromáždění je nejvyšším orgánem SVJ (od okamžiku vzniku SVJ jako právnické osoby).

Jestliže jdete do restaurace na oběd, nebudete tvrdit že jdete „konat restauraci“. Jestliže chcete jet autobusem do Berouna, nebudete tvrdit, že jdete „konat autobus“. Nikdo by nerozuměl co chcete říci. Stejně tak je tomu u shromáždění: Není možné „konat“ restauraci, autobus, ani konat shromáždění. Je pouze možno konat oběd v restauraci, konat cestu na trase Praha-Beroun, nebo konat schůzi či zasedání shromáždění.

A totálním nesmyslem v zákoně 72/1994 Sb. je tvrzení že „shromáždění se sejde“. Restaurace se nemůže sejít – mohou se sejít hosté v restauraci. Autobus se nemůže sejít – mohou se sejít cestující v autobuse. Shromáždění se nemůže sejít – mohou se sejít vlastníci jednotek na schůzi/zasedání shromáždění.

Shromáždění samozřejmě existuje permanentně (a je schopné rozhodovat) bez ohledu na to zda (právě) probíhá či neprobíhá jeho schůze/zasedání. Nelze tedy bez dalšího vyloučit hlasování (rozhodování) shromáždění podepisováním listin(y) „per rollam“, rozhodování shromáždění psaním příspěvků do skupiny na Facebooku, rozhodování shromáždění emailem, rozhodování „klikáním“ na webové stránce.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.