Vložil Justitianus, 12. Listopad 2020 - 13:57

Pepo, máte v hlavě guláš. Nerozumíte tomu, ale nafoukaně se snažíte mne poučovat. Jste tím směšný. Pletete si úvěr, který si dříve vzalo družstvo, s úvěrem, který si (možná) vezme SVJ.

  • Napsal jste tento nesmysl: „… zda stanovy družstva či rozhodnutí členské schůze družstva v případě dluhů nájemníka vůči družstvu (tj. i v případě, že si SVJ vzalo úvěr a družstvo ho musí stejně jako ostatní vlastníci splácet) umožňují převod bytu do vlastnictví nájemníka …“.

Člověče, Vy nejste schopen rozpoznat dokonce ani to, že družstvo nesplácí žádný cizí úvěr!!! Pokud si SVJ vezme úvěr, bude jej splácet SVJ. Nikoliv jeden z vlastníků jednotek v domě, Vy popleto popletený. Ani příspěvek na správu od družstva, ani příspěvek na správu od nabyvatele jednotky NENÍ SPLÁCENÍM ÚVĚRU BANCE.

Povinnost člena družstva vyrovnat závazky vůči družstvu před převodem jednotky do vlastnictví se vztahuje pouze na úvěr, který si vzalo družstvo. To je notorieta. Plyne to ze zákonné definice družstevního podílu člena družstva.

My se zde ale bavíme o úvěru, který si (možná) v budoucnu vezme SVJ. Z takového úvěru ovšem neplynou pro člena družstva žádné závazky ani vůči SVJ, ani vůči družstvu. Ani pro družstvo samotné z toho neplyne žádný závazek, který by se týkal samotného úvěru. Družstvo (jako vlastník jednotek v domě) prostě hradí na účet SVJ zálohy a příspěvky na správu domu v předepsané výši. To je vše.

Družstvo by hradilo splátky úvěru na účet SVJ jedině kdyby SVJ poskytlo družstvu nějaký úvěr. To ovšem žádné SVJ není oprávněno učinit; nemá totiž bankovní licenci!

Slezte z toho stromu, Pepo, a uklidněte se.

Jakmile družstvo převede byt nájemci, příspěvky a zálohy příslušející k převedenému bytu začne na účet SVJ hradit nový vlastník bytu. Družstvo bude hradit na příspěvcích o to nižší částku. Není zde tedy žádný dluh, který by snad družstevník měl povinnost vyrovnat s družstvem před převodem bytu do vlastnictví družstevníka.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.