Vložil Justitianus, 4. Říjen 2020 - 13:16

Pane § a Romane, vaše příspěvky ukazují na duševní úroveň dítěte v mateřské škole.

Nenapsal jsem zde nic více, než to, že SVJ má uloženu zákonnou povinnost. Dokonce jsem k tomu citoval příslušné ustanovení zákona – pro místní duševní giganty, kteří nejsou ani schopni podívat se do textu NOZ a najít si tam co praví o prohlášení.

Zda některé konkrétní SVJ tuto zákonnou splnilo či nesplnilo – to na existenci této povinnosti naprosto nic nemění. (Speciálně pro pana §: Ne, opravdu nehodlám zjišťovat které z 65000 SVJ v České republice má založeno prohlášení ve sbírce listin. Zajímá-li Vás to, zjistěte si to sám, Vy troubo.)

Stejně tak je notorietou, že každá právnická osoba má povinnost vkládat účetní závěrku do sbírky listin rejstříkového soudu. Že asi polovina právnických osob tuto povinnost v minulosti nesplnila nebo ji dosud neplní – to na existenci této zákonné povinnosti naprosto nic nemění.

Pro vlastníka jednotky s rozumem (alespoň) průměrného člověka je určitě zajímavá informace že má zákonné právo najít aktuální znění prohlášení ve sbírce listin rejstříkového soudu. A pokud je tam nenajde, otevírá mu to další zajímavé a užitečné možnosti.

Pokud tomu nerozumíte, pánové, patříte oba do té mateřské školy.

  1. Vlastník jednotky nemusí shánět prohlášení na katastru a nemusí za ně platit. Prostě vyzve SVJ aby splnilo svou zákonnpu povinnost. Pak bude prohlášení v rejstříku zdarma přístupné – nejen pro vlastníky jednotek, ale i pro zájemce o koupi jednotky v domě.
  2. Odmítne-li SVJ splnit svou povinnost, může být rejstříkovým soudem pokutováno. Vlastník jednotky má tedy na SVJ určitou páku, pomocí které dodá svému požadavku ten správný důraz. Proč by nenabonzoval porušovatele zákona?
  3. Nesplní-li SVJ svou zákonnou povinnost ani po výzvě, může vlastník jednotky získat prohlášení za úplatu na katastrálním úřadě. Náklady na pořízení opisu prohlášení pak uplatní u SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.