Vložil Zdenek 22, 30. Srpen 2020 - 22:04

Pane Justitianus,

můj přístup k výkladu ustanovení § 978 NOZ je jednodušší než ten váš. To ale neznamená, že je méně správnější.

Já jsem přesvědčen, že zákonodárce měl v úmyslu upravit věcná a dědická práva způsobem, který je účinný vůči každému a který je možné měnit, pouze pokud to zákon výslovně umožňuje. To pochopitelně neznamená, že si smluvní strany toho kterého ustanovení nemohou tato práva upravit odchylně od zákona. Takováto dohoda ale zavazuje jen a pouze jejich kontrahenty, nikoliv třetí osoby. Kdo je třetí osoba ve vztahu k aktuálním vlastníkům v rámci SVJ? Já tou třetí osobou rozumím každého nového vlastníka. Každý nový vlastník má tak zákonem zaručeno, že poměry v každém SVJ budou upraveny podle kogentních ustanovení zákona a pokud ne, bude moci se jich dovolat.

Příklad (už jsem ho zde jednou prezentoval):

Mějme 3 spoluvlastníky A, B, C, kteří vlastní pole v poměru 25:25:50. Dohodnou se, že užitek z pole si budou dělit v poměru 1:1:1. To jistě mohou. Vlastník A se spoluvlastnickým podílem 25 potom svůj podíl prodá osobě D (třetí osobě). Otázka: Pokud spoluvlastník D nebude souhlasit s dohodou předchozích vlastníků A, B, C, bude moci se dovolat rozdělení užitků z pole v zákonném poměru 25:25:50?

Pane Justitianus, ať už na tuto otázku odpovíte jakkoliv, ponechte si svůj výklad ustanovení § 978, jakože já si uchovám ten svůj. A případný čtenář této diskuse nechť se rozhodne, jak mu libo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.