Vložil Justitianus, 27. Červenec 2020 - 9:09

Paní, proč píšete tyhle blbosti? Nikdy a nikde jsem nenapsal, že „po členech statutárního orgánu SVJ nebude (nemůže) škodu vymáhat.“

To je jen Váš vlastní výmysl.

SVJ samozřejmě může vymáhat. Proč by nemohlo? Jiná věc je zda takový postup povede k úspěchu a za jakou cenu.

Samozřejmě že SVJ může vymáhat i na jednotlivých osobách, které jsou členy statutárního orgánu. Ale prakticky to má smysl jedině pokud tyto osoby jsou ve výboru v menšině. Pokud by škůdci měli ve statutárním orgánu většinu, pak mohou vymáhání znemožnit a zablokovat rozhodování výboru v této věci. Na to jste ale mohla přijít sama. Vy na tom snad něčemu nerozumíte?

Připomínáte mi toho pána, který se hádal, že polévku je možné jíst vidličkou. Jistěže ano, ale nenají se.

SVJ může vymáhat náhradu škody i na předsedovi SVJ. Právnickou osobu SVJ ze zákona zastupuje předseda SVJ (samozřejmě též před soudem). Předseda je ale ve střetu zájmů. Zákon tuto situaci řeší: teoreticky lze použít ustanovení § 165 zákona č. 89/2012 Sb. o ustanovení opatrovníka.

Podle § 165 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že soud jmenuje právnické osobě opatrovníka, a to i bez návrhu, jsou-li zájmy člena statutárního orgánu v rozporu se zájmy právnické osoby a nemá-li právnická osoba jiného člena orgánu schopného ji zastupovat.

Ovšem náklady na soudem ustanoveného opatrovníka ponesou vlastníci jednotek! A předseda bude i nadále mít nárok na svou odměnu. Soud se potáhne celé roky. Proto jsem se o této možnosti ani nezmínil pro její nepraktičnost. Ale pokud chcete za každou cenu jíst polévku vidličkou, nikdo Vám v tom nebrání …

Nejvhodnější (a pro vlastníky jednotek nejlevnější) je ten postup, který jsem už popsal v předchozím příspěvku: zvolit nové členy výboru a následně SVJ začne vymáhat po bývalých statutárech.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.