Vložil Justitianus, 23. Červenec 2020 - 9:49

Pane Stepanek, děkuji za upřesnění. Nejde Vám tedy o rozúčtování služby „dodávka tepla“, nýbrž o rozúčtování služby „vytápění“.

Podle § 6 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že náklady se dělí na složku základní a spotřební. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů (…) s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou. Je tedy povinností SVJ tyto korekce používat.

Cílem korkcí je docílit srovnatelných nákladů na vytápění (při stejné tepelné pohodě uvnitř místností) bez ohledu na polohu místnosti a její tepelné ztráty obálkou budovy. Náměry indikátorů jsou totiž pouze nepoužitelná přesná čísla bez jakéhokoliv fyzikálního významu.

Pokud jde o korekce, může se jednat o:

  • korekce podle tepelných ztrát přes vnější stěny místnosti (někdy se zjednodušuje na dělení místností do skupin podle počtu ochlazovaných vnějších stěn)
  • korekce na orientaci podle světových stran (místnosti se stěnou/oknem na jih mají vyšší tepelné zisky z oslunění)
  • korekce na podlaží (místnosti ve vyšších podlažích mohou být více ochlazovány větrem a jsou mimo dosah tepelného záření zemského povrchu)

Jiná věc je jak se tyto (či jiné) korekce stanoví. Zákon ani vyhláška se o tom nezmiňuje. Korekce určené odhadem naprosto nevědeckými metodami jsou často jen paskvil, který způsobuje dlouhodobé systematické okrádání jedněch vlastníků a neoprávněné snižování nákladů u druhých vlastníků.

Doporučená četba:
http://www.peklo.net/…odle-polohy/
http://www.portalsvj.cz/…dle-pocitace

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.