Vložil Justitianus, 13. Červenec 2020 - 8:18

V první řadě si přečtěte prohlášení vlastníka budovy.

Není-li kůlna uvedena v prohlášení jako „společné příslušenství domu“, případně „stavba věcně příslušná k domu“, pak pátrejte v katastru zda je „kůlna“ vedena jako samostatná stavba (nebo jako stavba která je součástí pozemku) a zjistěte kdo je vlastníkem stavby/pozemku.

Nenajdete-li o „kůlně“ nic v žádném z uvedených zdrojů, pak nejspíše jde o drobnou stavbu (která se do katastru nezapisuje), nebo o „černou“ stavbu. O jejím osudu rozhodne vlastník pozemku. K rozhodnutí musí být vyzváni všichni spoluvlastníci.

Podle § 1169 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že „[k]e změně prohlášení postačí souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek, týká-li se změna společných částí, při které se nemění velikost podílu na společných částech, nejde-li o části ve výlučném užívání vlastníka jednotky“. To platí, pokud v prohlášení nemáte uvedeno vyšší hlasovací kvorum.

Pokud „kůlna“ není zmíněna v prohlášení, pak soudím, že by se hlasovalo stejným kvorem: souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.