Vložil Justitianus, 21. Červen 2020 - 13:18

Paní Petro, co jste uvedla v úvodním dotazu nebyla celá pravda. Vynechala jste podstatné skutečnosti, a dávkujete informace postupně. Přesto se pokusím shrnout co už od Vás víme.

(1) Vyúčtování roku 2018

Platí co jsem už napsal: Vyúčtováno bylo, a je tedy vyloučeno, aby toto vyúčtování SVJ zpětně zpochybnilo. Takový pokus by byl protiprávní.
Podle Vašeho velmi kusého popisu jste nezpřístupnila indikátory k odečtu na konci roku 2018. SVJ provedlo vyúčtování roku 2018 bez náměrů Vašeho bytu (pravděpodobně s použitím „sankčního“ zvýšení nákladů pro Váš byt). Následně jste SVJ dodala dodatečný odečet náměrů, který jste si sama objednala a uhradila. SVJ přijalo tyto údaje a provedlo opravné vyúčtování roku 2018 podle § 3 odst. 8 vyhlášky č. 269/2015 Sb. (již bez „sankčního“ zvýšení pro Váš byt). Napsala jste, že s tímto opravným vyúčtováním vyslovili souhlas i ostatní vlastníci jednotek v domě, to je ale bezvýznamné. Shromáždění není oprávněno hlasovat o správnosti/nes­právnosti provedeného vyúčtování.
Navíc jste byla povinna SVJ uhradit náklady na opravné vyúčtování pro dům, protože to bylo provedeno podruhé jen kvůli Vám.

(2) Vyúčtování roku 2019

Z Vašeho popisu plyne, že jste na konci roku 2018 neumožnila nejen odečty indikátorů, ale znemožnila jste i plánovanou výměnu odpařovacích náplní v indikátorech. Tím bylo ovlivněno celé rozúčtování od ledna do prosince 2019. SVJ nejspíše při vyúčtování roku 2019 postupovalo podle § 3 odst. 5 vyhlášky č. 269/2015 Sb., se „sankčním“ zvýšením vašich nákladů (trojnásobek spotřební složky). To je v plném souladu s právními předpisy. SVJ však není oprávněno zasahovat do vyúčtování roku 2018!

Máte právo podle § 8 zákona č. 67/2013 Sb. dožadovat se nahlédnutí do podkladů použitých k vyúčtování roku 2019. Máte i právo pořídit si kopie těchto podkladů. Od okamžiku, kdy Vám SVJ tyto podklady zpřístupní, počne běžet lhůta 30 dnů k podání námitky proti vyúčtování roku 2019.

(3) Má smysl podat námitku proti vyúčtování roku 2019?

Nemohu posoudit, zda Vaše případná námitka by mohla mít úspěch. Rozhodující bude zda SVJ Vás (na konci roku 2018) řádně vyzvalo ke zpřístupnění bytu k odečtům a k výměně odpařovacích náplní. Tuto skutečnost je SVJ povinno tvrdit a prokazovat – jak Vám, tak případně i soudu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.