Vložil Justitianus, 20. Červen 2020 - 15:27

Máte zřejmě v SVJ neuvěřitelný bordel. Co SVJ odmítá či neodmítá reklamovat je věcí SVJ. To si řešte na shromáždění. To je nejvyšším orgánem SVJ a může statutárnímu orgánu přikázat aby konal (reklamoval).


Pokud jde o rozúčtování roku 2018, to bylo doručeno příjemcům služeb a v zákonném termínu je nikdo nenapadl. Rozúčtování roku 2018 se tím stalo splatným a nikdo (ani SVJ, ani žádný vlastník jednotky) je již nemůže zpětně zpochybňovat v režimu zákona č. 67/2013 Sb..

Není tedy možné, aby SVJ svévolně sestavilo nějaké nové (odlišné) vyúčtování služeb za rok 2018. SVJ totiž (jako poskytovatel služeb) není oprávněno podat námitku k vyúčtování, které samo provedlo a doručilo příjemcům služeb. Námitku podle zákona č. 67/2013 Sb. mohl podat jedině některý příjemce služeb, a to ve lhůtě 30 dnů po doručení vyúčtování roku 2018. Jestliže nebyla žádná námitka podána, pak vyúčtování roku 2018 se považuje za řádné, a stalo se také splatným uplynutím zákonné lhůty.

K vyúčtování roku 2019 se nevyjadřuji, protože Váš příspěvek je zmatený a zjevně neobsahuje potřebné skutečnosti pro posouzení správnosti vyúčtování.


Pro úplnost uvádím, že případné pozdější zjištění o nesprávnosti vyúčtování roku 2018 není důvodem pro jakýkoliv dodatečný zásah ze strany SVJ. K tomu nemá SVJ zákonné zmocnění! Žádný „doplatek“ tedy nepřichází v úvahu. Právo na vydání bezdůvodného obohacení by měl pouze příjemce služeb, který byl nesprávným vyúčtováním ochuzen. Vymáhat by mohl jedině na těch příjemcích služby, kteří se na jeho úkor bezdůvodně obohatili.

SVJ však nemůže samo za sebe vymáhat nic, neboť se nijak neochudilo, ani se neobohatilo. SVJ totiž podle zákona č. 67/2013 Sb. povinně rozúčtovalo veškeré náklady služby na příjemce služeb; je tedy vyloučeno, aby se SVJ jakkoliv obohatilo či ochudilo pouhým rozúčtováním, vyúčtováním a vypořádáním nákladů na službu. Účetní výsledek tohoto postupu SVJ byl 0 (nula) korun českých. SVj by neuspělo ani u soudu, neboť žalobu na náhradu škody ve výši 0 (nula) Kč by soud rovnou odmítl jako nepřípustnou.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.