Vložil Justitianus, 14. Červen 2020 - 16:18

Spotřeba vody podle bytového vodoměru se zjišťuje tak, že se odečte náměr na počátku zúčtovacího období od náměru na konci zúčtovacího období. Výsledkem je spotřeba za celé zúčtovací období.

24.2 – 20.5 = 3.7 n.j. (náměrných jednotek)

Pokud bylo počítáno jinak, jde o vadné vyúčtování. Není totiž zřejmé co s tím mají mít společného jakési „samoodečty“. Nerozumím jak by se mohly „samoodečty“ v průběhu roku používat ke zjišťování celkové spotřeby vody. To přece nejde! Prosím uveďte co je o tzv. „samoodečtech“ a o „doúčtování podle průměrné spotřeby“ uvedeno ve vašich pravidlech rozúčtování. (Samoodečty mají smysl jako pomocný údaj, dojde-li ke změně ceny vody během roku, nebo ke změně v osobě nájemce či vlastníka jednotky.)

Pokud je údaj získaný samoodečtem zjevně nesprávný (nemožný), pak jde o chybu v psaní – a k chybnému údaji nelze přihlížet. Měla jste podat námitku vůči vyúčtování a oznámit, že samoodečet jste nahlásila špatně – že ta hodnota je chybná.

Pokud jde o chybu vyúčtování, kterou jste objevila teprve po roce, můj názor je tento:

Je možno se jedině domáhat nároku z bezdůvodného obohacení, protože možnost napadnout vadné vyúčtování podle zákona č. 67/2013 Sb. jste již promeškala. Bezdůvodně se ovšem neobohatilo SVJ, protože to jen rozúčtovalo veškeré náklady na příjemce služeb. Na SVJ tedy nemůžete nic požadovat, i kdyby „chybu uznali“. Mohla byste požadovat vrácení bezdůvodného obohacení na těch, kteří se bezdůvodně obohatili – a to jsou všichni ostatní příjemci služeb v domě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.