VYÚČTOVÁNÍ SLUŽEB OD SVJ ZA ROK 2019

Vložil Alena918, 14. Červen 2020 - 15:01 ::

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nesrovnalostí ve vyúčtování služeb SVJ za rok 2019, konkrétně ohledně způsobu vyúčtování vody. V bytové jednotce mám podružný vodoměr, ale vyúčtované množství vody neodpovídá reálné spotřebě dle měřáků, v ročním vyúčtování mám zhruba trojnásobek reálné spotřeby. Vyúčtování bylo provedeno na základě samoodečtu v pololetí a následném doúčtování podle průměrné spotřeby za první pololetí, bohužel jsem při samoodečtu špatně opsala stavy, a ve výsledku při demontáži a výměně vodoměrů na konci roku je skutečná naměřená hodnota spotřeby vody nižší. Konkrétně : na začátku roku stav 20,5 M3 , samoodečet 27,5 M3 a konec roku 24,2 M3, ale ve vyúčtování mám napálenou spotřebu 14,3 M3. Skutečná spotřeba vody byla v jedné osobě 3,7 M3. Můj dotaz zní, lze vycházet při ročním vyúčtování ze samoodečtu a následného doúčtování spotřeby dle jakéhosi průměru ze samoodečtu, ignorovat skutečnou spotřebu a naúčtovat takovýto rozdíl?

Vyúčtování jsem reklamovala a bylo mi řečeno, že je vyhotoveno na základě jimi spočítaných průměrů měsíční spotřeby dle samoodečtu, napadali mně, že jsem s vodoměrem manipulovala a točila ho dozadu..... Musí SVJ při vyúčtování řídit naměřenými hodnotami. Pamatuje na toto nějaký zákon? Laicky jsem si myslela, že je bernou mincí pro vyúčtování počátek a konec roku, nikoli pololetí, a skutečné naměřené M3, tak jako to mají ostatní vlastníci BJ… Opravené vyúčtování doposud nemám, už to bude měsíc, čeká mně další kolečko dohadování, proto budu ráda za jakoukoliv radu a zkušenost, ať vím, jak se věcně bránit.

P.S.Při reklamaci vyúčtování za rok 2019 jsem přišla na to, že vyšperkované bylo už vyúčtování za rok 2018, kde mi do spotřeby vody napsali a zaúčtovali konečný stav vodoměru, nikoli spotřebu. Mám šanci ještě na nápravu a vrácení peněz i za předchozí vyúčtování? Chybu uznali, ale zatím všechno jen ,,per huba".

Děkuji moc za reakce a přeji krásný den všem. Alena

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.