Vložil Justitianus, 2. Červen 2020 - 3:20

Je zřejmé, že pan „asi tak (bez ověření)“ se mýlí, protože nezná znění § 1184 NOZ. Viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

SVJ samozřejmě má „kompetenci“, to jest může navrhnout soudu prodej jednotky vlastníka. Totéž může udělat kterýkoliv vlastník jednotky v domě. Podle NOZ ve znění do 30. 6. 2020 se tak může stát

  1. jestliže vlastník porušuje povinnost uloženou mu vykonatelným rozhodnutím soudu, a zároveň
  2. toto porušování omezuje nebo znemožňuje práva ostatních vlastníků jednotek.

V praxi však není jednoduché prokázat soudu splnění bodu 2. Může se jednat o hygienickou závadu, případně o obtěžování imisemi (zápach z bytu). Skutečnost že hromadí v bytě odpadky ovšem není sama o sobě dostatečným důvodem k uplatnění § 1184.

Ani požár v bytě není takovým důvodem, pokud neexistuje předchozí vykonatelné rozhodnutí soudu, které by vlastníkovi jednotky ukládalo povinnost zdržet se zakládání požárů v bytě.

Tazatel má tu výhodu, že soud již proběhl a vykonatelné soudní rozhodutí existuje. Dokonce už došlo k exekuci. Zda toto bude soudu postačovat – to si netroufám odhadnout. Je mnoho advokátních kanceláří, které se ochotně pustí do takového sporu za velké peníze, aniž by ovšem garantovali úspěšný výsledek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.