Vložil Ctibor (bez ověření), 2. Červen 2020 - 5:58

Paní Eliško,

přesně takto to chce moudrý zákonodárce, když nepožaduje (výslovně), aby se zálohy na správu domu a pozemku vyúčtovaly.

Dá se sice poměrně snadno dovodit, že se složené zálohy musí vyúčtovat vždy (a Nejvyšší soud v tomto smyslu opakovaně judikoval), ale účetní a soudy se řídí pouze tím, co je přímo uvedeno v právním předpisu.

Složíte-li v autoservisu zálohu 1 000 Kč, servis Vám ji vyúčtuje a seznámí Vás s podrobně provedenými pracemi, změnu prací s Vámi konzultuje. Nejste-li přesto spokojena, máte možnost věc řešit s příslušnými orgány a nemusíte se hned obracet na soud.

Složíte-li na správu domu zálohu 1 000 000 Kč, SVJ Vám ji nevyúčtuje ani Vás neseznámí s provedenými pracemi. Jinou možnost než řešit věc soudně nemáte. O svých zkušenostech se snahou o obnovení práva v domě prostřednictvím soudu napíšu jinde, to sem nepatří (snad jenom že výsledek je za deset let a stovky tisíc Kč roven nule).

Takto to chce moudrý zákonodárce. Poděkujte mu.

Poděkujte rovněž soudcům Nejvyššího soudu, kterými jsou JUDr. Pavlína Brzobohatá (*1965), JUDr. Jitka Dýšková (*1959), JUDr. Miroslav Ferák (*1954), kteří toto bezpráví podporují.

Zachránit Vás může pouze Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nebo Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. V ČR není možné se práva domoci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.