Vložil Justitianus, 22. Květen 2020 - 9:05

Paní Frimlová, prosím napište kdy došlo k rozdělení domu na jednotky. Zda se tak stalo prohlášením vlastníka podle zákona č. 72/1994 Sb., nebo prohlášením podle zákona č. 89/2012 Sb. Název tohoto dokumentu může být i „smlouva o výstavbě“, či „dohoda o rozdělení spoluvlastnictví“ či „dohoda o rozdělení společného jmění manželů“.

Jde-li o prohlášení/smlou­vu podle zákona 72/1994 Sb., vložené do katastru před dnem 1. 1. 2014, pak SVJ v domě už vzniklo ze zákona a katastrální úřad zná datum kdy k tomu došlo.

Jde-li o prohlášení/smlou­vu podle zákona č. 89/2012 Sb., pak prosím zjistěte zda tento dokument obsahuje či neobsahuje náležitosti stanov SVJ. Pak můžeme začít rozmýšlet jaké jsou Vaše možnosti.

Justitianus


Poznámka
Jen na okraj se ptám: proč jsou Vaše dva byty nevyužívané? Nechcete nebo nemůžete je pronajímat? Práva nájemce jsou zákonem mnohem lépe chráněna než práva pouhého vlastníka jednotky. Vlastník jednotky je pro stát a pro soudy jen obtížný hmyz. Vůči Vašemu nájemci by si obyvatelé domu nemohli dovolit to, co vůči Vám. Na to pamatuje i trestní zákoník.
 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.