Vložil Justitianus, 20. Květen 2020 - 13:41

Pane Zdeno,

je to marný, je to marný, je to marný. Místním blbečkům nelze vysvětlit, že jen některé dokumenty SVJ jsou zároveň i smlouvou či dokladem. A že neexistuje obecné právo nahlížet do všech dokumentů SVJ.

Ostatně ani ve stanovách SVJ pana salve není takové právo zmíněno. Dokumenty, jejichž výčet je ve stanovách, jsou: „písemné podklady pro jednání shromáždění, zápisy ze schůze shromáždění, jakož i podklady, z nichž vyplývá určení jeho povinnosti podílet se na nákladech na správu nemovité věci, na nákladech na služby a podílet se na úhradě ztráty společenství“.

První položka jsou podklady pro jednání shromáždění. Jde o dokument, který není ani smlouvou ani účetní knihou ani dokladem podle § 1179. Proto je nahlížení do těchto podkladů výslovně upraveno v NOZ jinde – viz speciální ustanovení § 1207 odst. 2.

Ostatní položky jsou buď smlouvy, nebo účetní knihy, nebo jiné doklady – vše podle § 1179 NOZ. Žádné nahlížení do dokumentů nad rámec § 1207 a § 1179 zákona tedy není v těchto stanovách zmíněno. Takže vlastník takové právo nemá.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.