Vložil Justitianus, 20. Květen 2020 - 7:44

Vlastník jednotky nemá zákonem přiznáno právo „nahlížet do dokumentů SVJ“. Má pouze právo podle § 1179 NOZ nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, do účetních knih a dokladů.

Právo nahlížet do dokumentů SVJ neplyne ani z Listiny základních práv a svobod, ani z obecného ustanovení NOZ o právnických osobách, ani z ustanovení o spolku, ani z ustanovení o bytovém vlastnictví, ani z obecných ustanovení o správě cizího majetku. Takové právo mohou členovi SVJ samozřejmě přiznat stanovy SVJ (které jsou smlouvou sui generis mezi právnickou osobou SVJ a jejím členem).

SVJ tedy může speciální požadavek pana salve klidně odmítnout, neupravují-li to stanovy.

Ostatně pan salve píše v úvodním dotazu, že existuje webová stránka, „kde jsou přístupné všechny dokumenty SVJ“. (Je-li tomu tak, pak SVJ vystavuje na webu naskenované všechny kousky popsaného papíru, které má ve své dispozici, dále všechny dopisy přijaté i odeslané, všechny záznamy o odečtech měřidel a indikátorů včetně podpisů vlastníků jednotek, všechny interní přehledy o platbách a o dlužnících, dále všechny emaily přijaté i odeslané a obecně všechny papírové dokumenty i elektronicky zaznamenané soubory v počítači/po­čítačích, atd. SVJ tím nepochybně porušuje evropské nařízení o GDPR; to zde ale teď neřešíme.)

Jsou-li všechny ty dokumenty vskutku přístupné online, jak zde tvrdí salve, pak si je může zobrazit na svém počítači a případně uložit v elektronické podobě či vytisknout. Je tedy nadbytečné, aby jako člen vyžadoval nějaké extra „poskytnutí el. kopie dokumentu“.

Zadávat SVJ zbytečné úkoly – to je šikanózní jednání vůči SVJ. Takovému zjevnému zneužití práva by soud v právním státě neměl poskytnout ochranu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.