Vložil Justitianus, 17. Květen 2020 - 13:56

Pane x, nemyslím že poznámka pod čarou v mém předchozím příspěvku obsahuje „to nejdůležitější“. Shodneme se v tom, že autora úvodního dotazu se novela NOZ určitě nijak netýká: převedl svůj byt před dnem účinnosti novely.

Domnívám se, že tato část novely se nebude týkat ani převodů po dni 1. 7. 2020. Nikdy v minulosti totiž nedocházelo při změně vlastníka jednotky k „vypořádání záloh na služby“, nedochází k tomu ani dnes, a nebude k tomu docházet ani ode dne 1. 7. 2020.

  • Předmětem vypořádání totiž nikdy nejsou zaplacené zálohy jako takové, nýbrž vypořádá se vždy pouze ROZDÍL mezi uhrazenými zálohami a skutečnými náklady!
  • Z logiky věci i ze zákona č 67/2013 Sb. ostatně plyne, že k tomuto vypořádání přeplatků/nedo­platků dochází pouze jedenkrát ročně, vždy po skončení zúčtovacího období (kdy teprve jsou známy podklady k provedení rozúčtování a vyúčtování za uplynulý rok).

Nevím, zda tyto triviální pravdy zůstaly našim skvělým zákonodárcům hluboce utajeny, nebo má to ustanovení v novele nějaký skrytý smysl. Prostuduji to.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.